Data actualizării:
Data publicării:

ALDE - PNL, procente. Tăriceanu: Eu asta îmi doresc

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp
CP Tariceanu
CP Tariceanu

În perioada 18 – 19 octombrie s-au desfășurat în Bistrița lucrările Ligii Aleșilor Locali ai Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), la care au luat parte peste 250 de primari și vicepreședinți de consilii județene. 

Evenimentul organizat în Bistrița a beneficiat de prezența conducerii centrale a ALDE, în frunte cu președintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general Daniel Chițoiu, președintele Consiliului Național al ALDE Norica Nicolai și președintele Ligii Aleșilor Locali ai ALDE Simona Brătulescu.

De asemenea, la lucrările Ligii Aleșilor Locali au participat mai mulți parlamentari ai ALDE, printre care deputații Steluța Cătăniciu, Andrei Gerea, Toma Petcu, Daniel Olteanu, Ion Cupă, Eusebiu Pistru, Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Mihai Niță, Ică Florică Calotă, senatorii Daniel Zamfir, Ionuț Sibinescu, Ioan Simionca, Mihai Ruse. Totodată, au mai fost prezenți ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, dar și europarlamentarul ALDE Renate Weber.

În cadrul Ligii Aleșilor Locali ai ALDE au luat cuvântul Ioan Țintean – președinte ALDE Bistrița -Năsăud, Simona Brătulescu – președinte Liga Aleșilor Locali, Călin Popescu-Tăriceanu – președinte ALDE, precum și alți reprezentanți ai ALDE de la nivel național.

Proiecte pentru localităţi

Pe parcursul lucrărilor desfășurate la Bistrița, au fost prezentate o serie de proiecte pentru UAT-uri și vor avea loc discuții între reprezentanții conducerii centrale a ALDE și aleșii locali. Prezentarea proiectelor pentru UAT-uri a fost realizată de Ciprian Roșca – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice -, Sorin Roșu Mareș - secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale -, Dorin Corcheș - subsecretar de stat în Administrația Fondului de Mediu-. Aceste prezentări de proiecte au fost însoțite de intervenții ale primarilor și vicepreședinților de consilii județene.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, în cadrul intervenției sale, că „le-am demonstrat românilor în primul rând că ALDE este singurul partid liberal din România care și-a asumat misiunea de a lupta pentru drepturile și libertățile individuale, ca un adevărat partid liberal. Și această consecvență a noastră în discurs, în atitudine și în acțiune, ne-a adus o bună parte de plus față de ceea ce am realizat la alegerile din 2016. Voi spune în continuare că o țară liberă și democratică nu poate să se bazeze pe o justiție care se fundamentează pe telefoane ascultate, pe protocoale între serviciile de informații și instituții din justiție, nu poate să funcționeze justiția cu abuzurile și excesele care au ieșit la iveală în ultima perioadă și toate aceste lucruri le-am spus și le vom repeta până când lucrurile vor reveni la normalitate. Pentru că altfel, dacă nu ar fi fost ALDE, cred că în continuare am fi fost ascultați și protocoalele ar fi funcționat așa cum au funcționat din 2009 până în 2016”.

"Nu suntem nici 'yes'-menii de la Bruxelles"

Președintele ALDE a adăugat că „în momentul în care asupra României se aruncă cu tot felul de acuze și aceste acuze vizează niște chestiuni fundamentale, că România a derapat de la statul de drept, aceste derapaje de la statul de drept tocmai astea sunt: abuzurile făcute de procurori și de justiție, statul polițienesc care s-a instalat în România și pe care Comisia s-a făcut că nu-l vede atâta amar de vreme. Lucrurile acestea cred că avem obligația să le discutăm deschis, să le spunem și celor din Europa care pretind că ne vor binele, pentru că dacă ne vor binele, binele pentru mine nu e decât unul singur: România e o țară liberă și democratică, în care conducerea e reprezentată de cei care sunt reprezentanți legitimi ai cetățenilor; voi, la nivel local, parlamentarii la nivel național. Nu sunt reprezentanți legitimi nici SRI-ul , nici procurorii, nici judecătorii. Au alte funcții, într-un stat democratic există principiul separației puterilor în stat”.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că „oamenii se uită la noi, la ALDE, din ce în ce mai mult ca la o formațiune autentic liberală de centru – dreapta și o formațiune capabilă să nu facă excese nici într-o parte, nici în cealaltă. Noi nu suntem nici între cei care spunem nu ne vindem țara, dar nu suntem nici „yes”-menii de la Bruxelles. Suntem un partid european, fără niciun fel de discuție. Sunt mândru că am fost prim-ministru al unui guvern care a dus România în Uniunea Europeană, suntem ferm convinși de valorile europene și de necesitatea proiectului european, care a adus României o mulțime de avantaje. Dar vrem într-un fel să fim vocea rațiunii, vocea echilibrului pe scena politică românească. Pentru a naviga prin aceste jaloane e nevoie de o voce rațională, cumpătată, pe care ALDE cred că o poate obține și prin discursul politic și să atragem încrederea electoratului român”.

Potrivit liderului ALDE, „în momentul de față, sondajele certifică faptul că ALDE e pe locul 3

Sunt câteva județe în care suntem pe locul 2, în fața PNL. Avem o ambiție comună: aceea de a deveni a doua forță politică a țării. Nu vreau să ne comparăm cu PSD, care e un partid de o ideologie diferită, un alt tip de organizare. Ce vreau să vă rog: deschideți ușile. Primiți oameni, aduceți oameni valoroși, cu o carte de vizită profesională bună și cu un comportament care să îi recomande și care să activeze alături de noi. Eu asta îmi doresc, ALDE să depășească PNL”.

În perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, președintele liberal democraților a spus că își dorește ca ALDE să obțină „cel puțin 15% la alegerile pentru Parlamentul European și să avem 5 sau 6 parlamentari în viitorul Parlament European. Examenul de maturitate, într-un fel, l-am dat. Am intrat în Parlament de la prima încercare, e o performanță la care ați contribuit și vă mulțumesc tuturor. Dar trebuie să facem pasul mai departe”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel