Alcoolul, nociv în orice cantitate
Vești proaste bărbații din România, care sunt campioni mondiali la numărul de pahare băute pe zi, dar și pentru cei care cred că un pahar de vin sau o bere pe zi înseamnă consum moderat și bun pentru sănătate. Un uriaș studiu internațional publicat ieri în prestigioasa revistă The Lancet arată că alcoolul este periculos în orice cantitate.
Un studiu de foarte mare anvergură, publicat ieri în revista medicală The Lancet, a confirmat cercetările anterioare care arătau că nu există un nivel „sigur" al consumului de alcool. Cercetătorii recunosc că băutul moderată poate proteja contra unor boli de inimă, dar că în același timp crește riscul de apariție a cancerului și a altor boli.
Unul dintre autorii studiului a declarat, pentru BBC, că rezultatele au fost cele mai semnificative de până în prezent, datorită gamei de factori luați în considerare și uriașei anverguri.
Cât de riscant este consumul moderat?
Studiul privind Povara globală a bolilor a analizat consumul de alcool și efectele sale asupra sănătății în 195 de țări, inclusiv România, între anii 1990 și 2016.
Datele analizate au inclus pacienți cu vârste între 15 și 95 de ani, cercetătorii comparând persoanele care nu beau deloc cu cele care beau un pahar pe zi.
Ei au aflat că din 100.000 de ne-băutori, 914 au dezvoltat o afecțiune legată de consumul de alcool, precum cancerul, sau au suferit o leziune. Dar când vine vorba de cei care beau un pahar pe zi, 918 din o sută de mii au dezvoltat aceste afecțiuni.
Dintre cei care consumă două pahare pe zi, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a fost cu 63 mai mare, ei dezvoltând o boală în cel mult un an. În cazul celor care beau zilnic 5 pahare numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut cu 318.
Cu cât bei mai mult, cu atât e mai riscant
Unul dintre autorii studiului, Prof Sonia Saxena, cercetător la Colegiul Imperial din Londra și medic practicant, a explicat, pentru BBC, că „O singură băutură pe zi reprezintă un risc mai mic, dar calculați asta la totalul populației din Anglia și o să vedeți că reprezintă un număr mai mare de cazuri decât în situația celor care nu beau deloc".
Cercetătorul principal al studiului, Dr Max Griswold, de la Institutul de Metrologie și Evaluare a Sănătății (IHME), de la Universitatea din Washington, a spus că „studii anterioare arătau că în anumite condiții alcoolul poate avea rol protector, dar noi am descoperit că riscul combinat asupra sănătății crește".
„Asocierea puternică între consumul de alcool și riscul de cancer, leziuni și boli infecțioase, depășește efectul benefic, arată studiul nostru. (...) Chiar dacă riscul crește ușor, pentru cei care consumă un pahar pe zi, crește apoi alarmant pentru cei care beau mai mult", a continuat el.
Bărbații români, campioni absoluți la pahare
Potrivit studiului care a inclus 195 de țări, cel mai mult beau bărbații români, cu o medie de 8 unități pe zi, în 2016. Ei sunt urmați, îndeaproape, de bărbații din Portugalia și de cei din Luxembourg, cu ceva mai mult de 7 unități pe zi.
Femeile din România, sunt, însă, pe la coada topului, potrivit graficelor publicate în The Lancet, ele consumând în medie între 2 și 3 băuturi pe zi.
Studiul integral îl găsiți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News