Albania are un nou preşedinte. Şeful Armatei, investit de Parlament
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Petrit Nikolli, Pexels
Fotografie de la Petrit Nikolli, Pexels
 Parlamentul albanez l-a votat sâmbătă pe şeful armatei din Albania pentru poziția de preşedinte al ţării.

Cu 78 de voturi în favoarea sa în parlamentul cu 140 de locuri, Begaj va conduce cea mai înaltă funcţie din Albania pentru următorii cinci ani, scrie Reuters.

Generalul-maior, în vârstă de 55 de ani, a devenit şeful apărării forţelor armate ale Albaniei în 2020, după ce a deţinut diferite funcţii în cadrul armatei, în principal în domeniul medicinei. Begaj va prelua funcţia în iulie de la preşedintele demisionar Ilir Meta. El a fost ales în al patrulea tur de scrutin, după ce în cele trei tururi anterioare nu s-a ajuns la un consens.

În timpul primelor trei tururi, era nevoie de o majoritate de trei cincimi din voturi pentru a vota noul preşedinte. Begaj a fost ales cu o majoritate simplă cu voturile Partidului Socialist al premierului Edi Rama, aflat la putere.

Rolul preşedintelui este în mare parte simbolic, deşi are anumite puteri asupra sistemului judiciar şi a armatei, scrie Mediafax.

Albania a crescut importurile din Rusia

Albania, care era în pericol de a rămâne fără cereale, a intensificat relaţiile comerciale cu Rusia dar și cu Ucraina. Tirana a crescut importurile din Moscova, în ciuda sancțiunilor europene.

Deși comerțul cu Federația Rusă este în continuare permis atâta timp cât companiile sau persoanele legate de acestea nu se află pe listele de sancțiuni, țările sunt sub presiunea să își reducă relațiile cu aceasta de teamă că ar putea finanța războiul, potrivit Europa Today.

După cum explică Euractiv în primul trimestru al anului 2022, Albania a importat circa 20 de mii de tone de grâu din Rusia, cu o scădere de 21% față de volumul din 2021. Această scădere se referă la perioada anterioară invaziei.

În urma izbucnirii războiului, Tirana, care era în pericol să rămână fără grâu, a importat 10 mii de tone din Rusia în mai puțin de o lună, ceea ce reprezintă o creștere de 100% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Potrivit datelor Istat, în primul trimestru, Albania a mai importat din Rusia 11.000 de tone de fier, în creștere față de cele 1500 de tone de anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de peste 600%. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel