Alba: Programul 'Festivalului de România', anunţat de organizatori
Un program variat, cu ceremonii militare, spectacole de reconstituire istorică, expoziţii, concerte, spectacole de teatru, lansări de carte şi multe alte evenimente, a fost pregătit de autorităţile din judeţ şi din Alba Iulia în cadrul 'Festivalului de România', denumirea sub care se desfăşoară manifestările organizate în 'Oraşul Marii Uniri' de Ziua Naţională.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, şi viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, au anunţat, luni seara, într-o conferinţă comună de presă, desfăşurată la Sala Unirii, agenda 'Festivalului de România' - 'Primul an din noul secol'. Aceştia au lansat, totodată, şi o invitaţie către români pentru a veni la Alba Iulia la împlinirea a 101 ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Potrivit lui Voicu Paul, au fost trimise invitaţii şi Preşedinţiei şi Guvernului. 'Sunt bucuros că, în acest loc, Sala Unirii, ne întâlnim să transmitem românilor programul pe care administraţia din Alba Iulia şi judeţul Alba îl pregăteşte pentru marea sărbătoare. Îi aşteptăm pe 1 Decembrie. Avem pregătite o mulţime de evenimente dedicate acestui moment important din istoria României', a afirmat Ion Dumitrel.
'Festival de România' se întinde pe durata mai multor zile, începând cu 19 noiembrie, când Museikon va găzdui vernisajul expoziţiei 'Calea nouă a vechilor icoane'. Sesiuni ştiinţifice, întreceri sportive, recitaluri, expoziţii variate, lansări de carte vor avea loc până în 30 noiembrie. În 30 noiembrie, vor fi depuse coroane de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Regilor Ferdinand şi Maria, voievodului Mihai Viteazul şi va fi arborat Drapelul Naţional în Piaţa Tricolorului. Tot în 30 noiembrie sunt programate primele spectacole în clădirea nou renovată a Teatrului de Păpuşi 'Prichindel'.
Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui proiecţia unui film istoric mut, 'Independenţa României', narator Irina Margareta Nistor. Tot în 30 noiembrie, seara, în Piaţa Cetăţii vor urca pe scenă Holograf, Cargo şi Viţa de vie. Ziua de 1 Decembrie va debuta cu o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii, urmată la Sala Unirii de primirea soliilor din cetăţile de scaun şi de citirea 'Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia'.
Ca în fiecare an vor avea loc un Te Deum la Catedrala Reîntregirii şi o defilare de trupe şi tehnică militară, ceremonie militară despre care însă nu au fost oferite detalii. Nici în acest an nu va lipsi masa populară, urmând să fie pregătite 10.000 de porţii, a menţionat Voicu Paul. Artişti cunoscuţi vor susţine, în aer liber, un spectacol folcloric, intitulat 'Cânt şi suflet românesc', iar la Casa de Cultură a Sindicatelor va fi un concert omagial dedicat Mariei Tănase. Puncte de atracţie vor fi şi spectacolele de reconstituire istorică - 'Intrarea Armatei Române în Alba Iulia', 'Retragerea Armatei Române cu torţe', precum şi spectacolul de artificii. Un concert 'Sensor' va încheia manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News