Data actualizării:
Data publicării:

ALARMA ONU pentru Alimentație și Agricultură: efectul crizei alimentare care amenință să copleșească planeta

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Engin Akyurt
Foto Ilustrativ/Pexels Engin Akyurt
Alarma FAO arată că rețurile produselor alimentare nu au fost niciodată atât de mari ca în luna martie. Cele mai sărace țări vor fi printre primele care vor simți efectul crizei alimentare care amenință să copleșească planeta.

Cerealele, uleiurile vegetale și alte alimente de bază și-au văzut prețurile crescând în ultimele luni, pentru a exploda vertiginos după izbucnirea războiului din Ucraina.

Alarma FAO

FAO – Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură – a anunțat că prețurile produselor alimentare au atins în martie cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată (+ 12,6% față de februarie 2022 și +33, 6% față de martie 2021).

De fapt, 30% din producția mondială de grâu , 80% din producția de ulei de floarea soarelui și o cincime din comerțul cu porumb depind de Ucraina și Rusia; 

Unele țări din Orientul Mijlociu inclusiv Egipt, Siria și Liban, din Africa de Nord dar și din Asia de Sud-Est sunt puternic dependente de această producție.

Ahmed Hoteit, șeful sindicatului importatorilor de cereale din Liban: ”Libanul importă aproximativ 80% din grâul său din Ucraina, se consumă aproximativ 6200-6300 de tone în fiecare an. Anul trecut am importat 5200 de tone din Ucraina. Ucraina, restul din Rusia, Moldova și România, suntem cu siguranță afectați de această criză”.

Sursa: Euronews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel