Alarmă de la ONU: Cea mai mare centrală nucleară din Europa ”este scăpată de sub control”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cea mai mare centrală nucleară din Europa ”este complet scăpată de sub control”. Acest lucru a fost dezvăluit de Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei. Trecută sub controlul armatei ruse din 4 martie, megacentrala nucleară - a zecea ca mărime din lume - riscă să devină un pericol pentru toată Europa.

”Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat”, a spus Grossi, care a cerut Rusiei și Ucrainei să permită experților din cadrul agenției specializate ONU să viziteze vastul complex și să evite un accident nuclear.

”Miza este extrem de serioasă și periculoasă”, a avertizat  Grossi într-un interviu acordat Associated Press citată de Europa Today.

ONU confirmă gravitatea situației

În ultimele zile au avut loc și lupte în jurul centralei, cele două armate acuzându-se reciproc că pun în pericol siguranța reactoarelor. Prin urmare, agenția ONU nu a făcut altceva decât să confirme gravitatea situației ”într-un loc în care este în desfășurare un război activ”.

Grossi a mai denunţat ”situaţia paradoxală” în care se află centrala, controlată în prezent de armata rusă, dar al cărei personal ucrainean continuă să desfăşoare operaţiuni de management al energiei nucleare. În interiorul centralei există așadar un climat de tensiune cu presupuse violențe, a spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Se cere permiterea accesului AIEA pentru verificarea centralei nucleare

Dacă asta nu ar fi suficient, lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt, ”deci nu suntem siguri dacă fabrica primește tot ce are nevoie”.”Există mult material nuclear de inspectat”, a spus Grossi, reiterând necesitatea ca părțile implicate să permită oficialilor agenției accesul la centrală.

”De aceea am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a face o evaluare a siguranței, pentru a face reparații și pentru a oferi asistență așa cum am făcut deja la Cernobîl”, a conchis Grossi menționând și centrala din Ucraina, unde a avut loc cel mai mare accident din istoria energiei nucleare.

O rachetă rusească a trecut deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei la o altitudine ”critic” de joasă

Rusia a lansat o rachetă de croazieră care a zburat ”critic de jos” deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei, din regiunea Mykolayiv.

Operatorul național al centralelor, Energoatom, a fost cel care a tras un semnal de alarmă asupra acestui lucru. Compania Energoatom a emis ulterior un comunicat de presă în care declară că forțele ruse ”încă nu înțeleg că cel mai mic fragment de rachetă care ar lovi o sursă de alimentare funcțională poate provoca o catastrofă nucleară și o pierdere de radiații”.

”Rusia a mai comis un alt act de terorism nuclear: duminică, la ora 5:30 o rachetă de croazieră, asemănătoare rachetei ”Caliber”, a zburat jos deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil că această rachetă a fost lansată în direcția Kievului, unde au fost o serie de explozii în această dimineață”, a raportat Energoatom.

Agenția de informații militare ucrainene a denunțat în urmă cu câteva zile faptul că centrala nucleară Zaporojie rămâne fără piese de schimb. O situație care creează o ”situație critică”.

Centrala nucleară este ocupată de armata rusă încă de la începutul invaziei ruse, dar este condusă în continuare de tehnicieni ucraineni care se află sub controlul armatei ruse.

Kievul, capitala Ucrainei, a fost lovită de noi bombardamente în zorii zilei, în special în cartierele Darnytsky și Dniprovsky, din sud-estul orașului. Raidurile au vizat și infrastructura Ukrzaliznytsia, potrivit companiei feroviare ucrainene.

Potrivit aviației ucrainene, mai multe rachete de croazieră au fost lansate în zori spre Kiev de către aeronavele... Citește mai mult AICI.

Citește și:

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei

Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.

Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune.

Trupele venite din Rusia au părăsit Cernobîl, a anunțat, joi, compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.

În același timp, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a sosit joi la Kaliningrad, în Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali, pentrru a încerca să asigure siguranța instalațiilor nucleare din Ucraina... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel