Al șaselea caz de variola maimuței, confirmat în România
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 23 iun, 18:42
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Al șaselea caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar investigațiile de laborator au confirmat, joi, că pacientul este infectat cu variola maimuței, a anunțat Ministerul Sănătății. Bărbatul va rămâne în izolare.

A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Adrian Marinescu: Cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele care ar trebui să dea de gândit.

„În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că nu trebuie să fie îngrijorați. Virusul despre care vorbim și care dă variola maimuței se transmite cu mare dificultate de la om la un”, a spus medicul Adrian Marinescu, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Legat de simptomatologie, în primele zile înainte de a avea erupția, vorbim de febră, durere în gât, dureri musculare, articulare și de ganglioni inflamați. Deci este greu să ne dăm seama în acele zile. Riscul mai mare de a transmite este în momentul în care apare erupția. Este adevărat că te poți gândi și la vărsat de vânt, dar, dacă ai un ochi avizat, este clar că poți pune diagnosticul destul de ușor.  În concluzie, cred că, în aceste zile, chiar dacă sunt cazuri absolut izolate, ar trebui să fim atenți în raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales dacă există și o erupție”, a explicat Adrian Marinescu.

G Ad:

„Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate să fie orice alt medic care să ne orienteze și să realizăm dacă, într-adevăr, este o suspiciune reală și trebuie să fie confirmată.  Însă, în general, este un context și în cazul de față vorbim de un contact direct cu o persoană care a venit din afara României, deci lucrurile țin de această anchetă și țin de niște condiții concrete. Nu trebuie să ne gândim că probabilitatea de a mă infecta este atât de mare încât, de câte ori fac febră, mă gândesc că am variola maimuței. În niciun caz!”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

„Indicația principală, având în vedere că nu se transmite cu ușurință, nu discutăm despre o imunizare la nivel de populație, vorbim despre persoane care sunt contacți direcți. În momentul în care vom avea un caz confirmat, cei care sunt în contact direct pot să fie vaccinați. Și ar mai fi un aspect... cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta”, a concluzionat medicul Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro