Data publicării:

Al patrulea cutremur al dreptei

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Al asa-zisei drepte. Ma refer la PDL care, dupa ce a parasit internationala socialista, pastrandu-si insa simbolistica, statutul si imnul, a intrat in randurile popularilor europeni. Afirmand prin reprezentantii sai, cu fiecare prilej, ca este un partid de dreapta. Si ma mai gandesc la celelalte doua formatiuni desprinse practic tot din PDL, conduse de Mihai Razvan Ungureanu si Eugen Tomac, precum si la PNTCD, condus de Aurelian Pavelescu.

Toate aceste formatiuni la un loc vor putea obtine maximum cinci mandate de europarlamentari. Cu trei mai putine decat in urma cu patru ani. Acesta este scorul electoral real al asa-zisei drepte. In realitate, situatia este si mai dramatica. Daca ne gandim ca singurul partid care se va califica, obtinand toate cele cinci mandate, va fi PDL. Un PDL care pana atunci s-ar putea totusi sa mai suporte o hemoragie. Cutremurul asa-numitei drepte va veni insa abia in luna mai. Dupa europarlamentare. Va fi al patrulea cutremur.

Daca ne referim la dreapta cea alcatuita din importanta familie a popularilor europeni, dar si la dreapta ideologica, atunci, in mod obligatoriu, va trebui sa ne referim si la PNL. De fapt, la europarlamentare va exista finalmente o lupta intre stanga, reprezentata de PSD si dreapta, alcatuita din toate celelalte partide. Scorul care se prefigureaza in urma tuturor analizelor politice este urmatorul: PSD va aduce in tabara socialistilor europeni 40 la suta dintre mandate. Restul urmeaza sa fie mandate de dreapta. Ceea ce inseamna, pana la urma, ca liberalii, impreuna cu PDL si cu UDMR, vor domina finala alegerilor pentru Parlamentul European.

 Dar ce se va intampla in interiorul dreptei non-liberale? Aici va avea loc un proces dramatic. De ce? Din simplul motiv ca cei mai multi competitori vor ramane pe dinafara. Evident, daca pe ultima suta de metri nu vor ajunge la o intelegere cu PDL-ul condus de Vasile Blaga. Asta inseamna ca nu vor obtine nici un mandat PNTCD, condus de Aurelian Pavelescu si nici formatiunile pe care nu ma mai obosesc sa le enumar, conduse de Mihai Razvan Ungureanu si Eugen Tomac. Nu va mai exista nicio Alba ca Zapada. Acestei naluci i se poate spune, inca de pe acum, adio. Lasand la o parte PNL, dreapta va fi reprezentata in Parlamentul European doar de catre PDL si UDMR.

 In aceste conditii, este de bun simt sa ne imaginam ca o situatie asemanatoare se prefigureaza si in ceea ce priveste marea batalie a prezidentialelor.

 Calculele de mai sus, in masura in care sunt realiste, ne sugereaza ca in bazinul electoral dominat candva integral de personalitatea lui Traian Basescu va interveni un clivaj. Din electoratul PDL va ramane fix atat cat va reusi sa-si adjudece acest partid la europarlamentare. Celelalte formatiuni de dreapta care graviteaza in prezent, mai explicit sau mai discret, pe orbita Palatului Cotroceni vor suferi un esec dramatic. Sigur pe pozitia sa, Vasile Blaga devine intransigent. Ma astept ca pana la europarlamentare si, de fapt, relativ repede Elena Udrea sa fie exclusa din PDL. De altfel, in paranteza fie spus, ea s-a cerut sa fi exclusa, contestand si atacand in mod repetat decizii importante ale conducerii partidului. Odata cu Elena Udrea, pe partia deschisa de curand de Florin Popescu, vor mai pleca si altii. Din pacate nu si Monica Macovei care este mai preocupata sa se infrupte si in urmatoarea perioada din cascavalul Parlamentului European. Chiar daca acum, la randul ei, ca sa folosesc chiar expresia preferata a doamnei, ea „are probleme cu justitia”, devenind subiect intr-un dosar penal.

 Chiar daca se va lipsi de cativa politicieni mai mult sau mai putin cunoscuti, PDL va deveni mai puternic prin simplul fapt ca, in acest fel, se va delimita si mai puternic de Traian Basescu si de echipa acestuia.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel