Data publicării:
Al-Jazeera despre mobilizarea românilor. Refugiată: ”Am plâns. Nu mă așteptam la asta de la români”
Publicația Al-Jazeera a realizat un material cuprinzător, însoțit de imagini, despre mobilizarea românilor pentru refugiații din Ucraina.
România a ieșit în evidență în ultimele luni odată cu mobilizarea întâi a societății civile, apoi a autorităților, pentru refugiații din Ucraina. Cei care au fugit din calea războiului au beneficiat atât de mâncare, cazare, cât și de transport oriunde și-au dorit să ajungă.
Țara noastră a fost a doua cea mai accesată destinație de ucrainenii care au fugit de război, după Polonia.
Refugiații, întâmpinați de zeci de voluntari și salvatori
”La sosirea la frontiera Siret, documentele lor sunt procesate eficient, ceea ce este o ușurare pentru că au așteptat la cozi lungi pentru a părăsi Ucraina.
”Suntem primii care îi vedem după ce își iau rămas bun de la tații, soții, frații lor. Este foarte greu să vedem această scenă și ce putem face pentru ei este să le prelucrăm documentele în cel mai scurt timp posibil, pentru ca în sfârșit să se simtă în pace și în siguranță”, a spus Ilie Poroch-Seritan, purtător de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliția de Frontieră (STPF) Suceava.
După ce și-au ridicat pașapoartele, la câțiva metri sunt întâmpinați de zeci de polițiști, pompieri, voluntari și români de zi cu zi, dornici să ajute în orice fel.
La temperaturi sub zero și ninsori abundente, aceștia nu ezită – le poartă valizele refugiaților, îi îmbrățișează sau le oferă o cafea fierbinte. Iau copiii în brațe spre corturile amenajate de voluntari și organizații. Îi escortează pe acești oameni care fug de război către una dintre numeroasele opțiuni de transport gratuite care îi așteaptă”, scrie în articolul Al-Jazeera.
Mărturia unei ucrainence: ”Am plâns”
””A veni aici și a-i vedea pe toți oamenii care ne ajută, ne oferă mâncare, ne fac să ne simțim iubiți. Am plâns de îndată ce am trecut granița, nu mă așteptam la asta de la poporul român”, a spus Tatiana, în vârstă de 58 de ani, care a plecat de la Kiev cu fiica ei Alona – și cele două pisici ale ei.
De Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, au fost dăruite sute de flori femeilor care au trecut granița.
”Am crezut că nu voi primi flori anul acesta, tocmai mi-am luat rămas bun de la soțul meu de cealaltă parte a graniței, iar sosirea aici și primirea unui zâmbet și a acestei flori galbene mi-a atins inima. Nu m-am putut opri din plâns”, a spus Oksana, o profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani, care a sosit din Harkov cu cei doi copii ai săi”, mai este scris în articol.
VEZI imaginile de la Vama Siret și nu numai AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News