Al doilea atac armat în Rusia, în aceeași zi. Un ofițer care pregătea rezidenții pentru război a fost împușcat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Al doilea atac armat în Rusia, în aceeași zi. Un ofițer care pregătea rezidenții pentru război a fost împușcat / Foto: Pixabay
Al doilea atac armat în Rusia, în aceeași zi. Un ofițer care pregătea rezidenții pentru război a fost împușcat / Foto: Pixabay
Un ofițer de rus a fost împușcat de un bărbat supărat pentru recrutarea prietenului său, iar un alt bărbat și-a dat foc într-un protest, în timp ce opoziția față de anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială pentru războiul din Ucraina crește.

De asemenea, era de așteptat ca protestele să continue pentru a treia zi în regiunea Daghestan din Rusia, unde ofițerii au tras în aer cu arme automate pentru a dispersa mulțimile furioase. Între timp, mii de mașini s-au aliniat la granițele cu Rusia, purtând tineri care doresc să fugă din țară pentru a scăpa de mobilizare.

Există un sentiment că tensiunile cresc în toată Rusia, în timp ce confruntările furioase la centrele de recrutare cresc în intensitate, de asemenea.Circulă zvonuri despre o închidere iminentă a granițelor sau chiar despre legea marțială, notează The Guardian.

Aceasta este „doar a cincea zi” de recrutare, a scris Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean. „Înainte ca sicriele să înceapă să se întoarcă.”

Kremlinul a încercat să-i calmeze pe ruși, spunând că nu au fost luate decizii de închidere a granițelor sau de impunere a legii marțiale. Dar panica s-a instalat deja.

Un ofițer a fost împușcat în Ust-Ilimsk, un oraș de aproximativ 85.000 de locuitori din regiunea Irkutsk din Siberia. Acesta a fost împușcat de la mică distanță de un alt bărbat îmbrăcat în haine de camuflaj, în timp ce alți potențiali recruți fugeau din cameră.

Funcționarul a fost transportat din clădire și așezat pe o targă. Părea să nu se miște. Când a fost dus într-o ambulanță, femeia care îl resuscita a strigat: „Unu, doi, trei și a murit”.

Guvernatorul regional Irkutsk, Igor Kobzev, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că șeful biroului de proiect se afla într-o stare critică în spital, unde medicii „luptau pentru viața lui”. Kobzev a spus că bărbatul înarmat, care a fost deja reținut, va fi „cu siguranță pedepsit”.

„Mi-e rușine că acest lucru se întâmplă într-un moment în care, dimpotrivă, ar trebui să fim uniți”, a scris guvernatorul. „Trebuie să luptăm nu unul împotriva celuilalt, ci împotriva amenințărilor reale.”

Atac armat și într-o şcoală din Rusia. Cel puțin nouă persoane ucise, printre care copii

Nouă persoane au fost ucise și alte douăzeci rănite în urma urma unui atac armat care a avut loc într-o școală din Rusia.

Un bărbat înarmat a ucis cel puțin nouă persoane la o şcoală din oraşul rus Ijevsk, a comunicat Ministerul de Interne al Rusiei pe Telegram. Ramura Udmurtia a Ministerului de Interne a transmis că atacatorul s-a sinucis şi că alte 20 de persoane sunt rănite, scrie Rador.

Agenţia de presă RIA l-a citat pe guvernatorul Aleksandr Brecealov, din regiunea Udmurtia, a cărei capitală este Ijkev, spunând că un bărbat neidentificat a intrat în şcoală şi l-a ucis pe paznic. El a declarat că au fost ucişi şi răniţi elevi ai şcolii.

Poliţiştii au găsit corpul bărbatului care a deschis focul. Potrivit informaţiilor noastre, el s-a sinucis, a indicat ministerul, scre Agerpres.


Peskov recunoaște că rușii fug de mobilizarea militară? "Într-adevăr, există cazuri când decretul este încălcat"

Peskov recunoaște că există cazuri în care decretul lui Putin privind mobilizarea militară este încălcat.

Kremlinul speră că încălcările în punerea în aplicare a decretului lui Vladimir Putin  privind mobilizarea parțială vor fi eliminate într-un ritm accelerat, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, într-un briefing, scrie Interfax.

"Într-adevăr, există cazuri în care decretul este încălcat. În unele regiuni, guvernanții lucrează activ pentru a corecta situația. Jurnaliștii noștri autohtoni și reprezentanții organizațiilor publice fac o muncă activă și foarte necesară. Și acest lucru este foarte important", a spus el.

"Se aduc informații conducerii regiunilor, și Ministerului Apărării, iar cazurile de nerespectare a criteriilor necesare sunt eliminate. Sperăm că ritmul eliminării va crește, că toate erorile vor fi corectate", a mai spus Peskov, redcunoscând astfe, indirect, că rușii chiar fug de mobilizarea lui Putin.

Totodată, el a reamintit că, în conformitate cu decretul prezidenţial, "Ministerul Apărării este cel care asigură această lucrare (mobilizarea militară n.r.), iar după determinarea subiecților de către Ministerul Apărării, înalții oficiali  sunt responsabili de recrutare".

Mobilizarea parțială în Rusia a început pe 21 septembrie. Pe 25 septembrie, Președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matviyenko, într-un mesaj adresat guvernanților, a declarat că mobilizarea cetățenilor care nu se încadrează în criteriile de selecție declarate este inacceptabilă. La același briefing, Peskov a spus că încă nu au fost luate decizii privind impunerea legii marțiale sau închiderea granițelor Rusiei. Dacă angajații administrației prezidențiale primesc somație pentru mobilizare, nu știe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel