Ajutorul european pentru Palestina blocat de un comisar maghiar de la Bruxelles
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Politică de Vecinătate și Extindere
Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Politică de Vecinătate și Extindere
Oliver Varhelyi, loial lui Viktor Orban, condiţionează plata acestor fonduri pentru o revizuire a manualelor palestiniene, acuzat fiind de lobby-urile pro-israeliene de incitare la violenţă.

Din septembrie 2021, secția de cancer de la Spitalul Augusta-Victoria din Ierusalimul de Est funcționează într-un ritm mai lent. În lipsă de bani, așezământul construit pe Muntele Măslinilor, unul dintre principalele centre de îngrijire din teritoriile ocupate, nu mai poate primi bolnavi de cancer.

În total, aproape 500 de palestinieni care așteaptă chimioterapie sau alt tip de tratament au fost respinși. Cei mai norocoși sunt îngrijiți în spitale mai puțin specializate din Cisiordania, precum Bethleem sau Nablus. 

Fondurile UE din 2021 pentru Palestina sunt încă blocate

Vinovat pentru blocarea fondurilor este Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Politică de Vecinătate și Extindere, care a decis, împotriva opiniei majorității statelor membre, să facă plata fondurilor, aproximativ 215 milioane de euro, doar cu condiția unei revizuiri a textelor școlare palestiniene, acuzate de grupările pro-israeliene, de unii europarlamentari și membri ai grupului interparlamentar Prietenii Transatlantici ai Israelului de răspândire a antisemitismului.

Blocarea finanțării UE se adaugă eșecului de a restabili subvențiile americane tăiate pe vremea lui Donald Trump, epuizarea subvențiilor din țările arabe și criza sănătății. Toți acești factori, explică Europa Today, contribuie la reducerea cu 20% a salariilor funcționarilor Autorității Palestiniene (AP), privează 120.000 de familii sărace de o indemnizație trimestrială și destabilizează întregul sector spitalicesc din Ierusalimul de Est.

Problema se prelungește de un an, dar fondurile UE rămân blocate

Deși un raport privind aceste manuale a stabilit că acestea sunt în conformitate cu standardele UNESCO iar în ciuda presiunilor din partea deputaților europeni și a statelor membre, discuția continuă să fie amânată. 

Într-o scrisoare trimisă lui Várhelyi, semnată de miniștrii de externe ai 15 țări UE și în care se solicită eliberarea imediată a finanțării, „introducerea condiționalității într-un moment în care Autoritatea Palestiniană este deja angajată într-o agendă ambițioasă de reformă a educației riscă să submineze sau chiar inversând, progresele înregistrate până acum și ar putea afecta dialogul nostru în curs cu palestinienii pe această și alte probleme.

În plus, este imperativ să facem tot posibilul pentru a consolida vocile moderate față de cei mai radicali actori"

Apel către Ursula von der Lyen

Chiar și liderii de grup ai Socialiștilor și Democraților, Verzilor și Stângii din Parlamentul European o îndeamnă pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care nu a intervenit niciodată public în această problemă, să elibereze imediat fondurile și să nu condiționeze finanțare către Autoritatea Palestiniană.

„Privarea Autorității Palestiniene de active financiare pentru finanțarea salariilor profesorilor nu ar avea doar un impact negativ asupra dreptului la educație al tinerilor palestinieni, ci ar putea fi și contraproductivă, deschizând noi oportunități pentru grupurile extremiste”, au scris deputații. 

Alegerea de a condiționa fondurile a fost aspru criticată și de însuși Josep Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și a divizat Consiliul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel