Ajutor pentru Rusia? Coreea de Nord testează un nou sistem de control al lansatoarelor de rachete multiple
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters
Se testează un nou sistem de control al lansatoarelor de rachete.

Luni, Coreea de Nord a făcut public faptul că a dezvoltat un nou sistem de control pentru lansatoarele de rachete multiple, pe care consideră că ar putea consolida semnificativ capacitățile sale de apărare. Anunțul a fost făcut de agenția de presă KCNA, potrivit Agerpres. Academia de ştiinţe ale apărării de la Phenian a efectuat cu succes sâmbătă un "test de control balistic al obuzelor de calibru 240 de milimetri trase de un lansator de rachete multiple" cu scopul de a dezvolta un "sistem de control" pentru acest tip de armă, a informat KCNA.

Noul sistem de lansatoare de rachete va fi "reevaluat", conform indicatiilor KCNA, cu anticipații de a-și creste rolul pe terenul de luptă.

Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare, a desemnat Coreea de Sud ca "principalul său inamic" în acest an, închizând agențiile dedicate reunificării și amenințând cu război în cazul oricărei încălcări teritoriale.

Vineri, liderul nord-coreean Kim Jong Un a reiterat hotărârea regimului său de a "anihila" Coreea de Sud în cazul unui atac, denumind Seulul drept "principala naţiune ostilă şi un inamic imuabil".

Stare de alertă

În luna ianuarie, Coreea de Nord a efectuat exerciţii de tragere cu muniţie reală în apropierea a două insule de frontieră cu Coreea de Sud, fapt care a determinat Seulul să ordone evacuarea civililor şi să răspundă cu propriile exerciţii de artilerie.

De asemenea, Kim Jong Un a intensificat testele cu arme, inclusiv lansarea unei serii de rachete de croazieră în acest an, o armă pe care analiştii sugerează că nordul ar putea să o furnizeze Rusiei pentru utilizare în conflictul din Ucraina.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un răspuns hotărât în cazul unui atac din partea Phenianului, instruind armata să "acţioneze întâi, să raporteze mai târziu" în faţa provocărilor.

De la preluarea funcţiei în 2022, liderul sud-coreean a consolidat colaborarea în domeniul apărării cu Statele Unite şi Japonia, organizând exerciţii militare comune extinse pentru a contracara ameninţările crescânde din partea Coreei de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel