Ajutor militar istoric pentru Ucraina. Suedia trimite Kievului un radar zburător unic în lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Astăzi, 29 mai, Guvernul suedez prezintă cel de-al 16-lea și cel mai mare pachet de sprijin militar pentru Ucraina de până acum, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Suedia va oferi Ucrainei o capacitate complet nouă pentru a-și întări apărarea aeriană colectivă. Pachetul, care va face parte dintr-un buget suplimentar ce urmează să fie modificat, se ridică la 13,3 miliarde SEK (1,14 miliarde EUR) și va satisface nevoile prioritare ale Ucrainei.

„Nevoile Ucrainei rămân imense, iar Rusia pune presiune pe mai multe fronturi, intensificându-și loviturile aeriene împotriva obiectivelor militare și civile. Guvernul suedez va oferi, prin urmare, Ucrainei un alt pachet de sprijin militar record. Sprijinul Suediei va contribui la întărirea capacității militare comune a Ucrainei.

Suedia va trimite Ucrainei avioane de supraveghere și control aerian (ASC 890), întărindu-i astfel capacitatea de apărare aeriană. Va dona întregul său stoc de transportoare blindate pe șenile (PBV 302) pentru a sprijini reconstrucția noilor brigăzi ucrainene. De asemenea, Suedia va dona muniție de artilerie și resurse pentru întreținerea materialelor donate anterior.

De la începutul războiului brutal de agresiune al Rusiei în februarie 2022, Suedia a oferit un sprijin de 43,5 miliarde SEK (4 miliarde de euro)”, se regăsește în comunicatul ministerului suedez.

Apărare aeriană


Pachetul de sprijin va include avioane de supraveghere și control aerian (ASC 890), care vor oferi Ucrainei o capacitate complet nouă împotriva țintelor aeriene și maritime. Capacitatea Ucrainei de a identifica și angaja ținte la distanță mare va fi întărită. Pachetul va include, de asemenea, o soluție holistică ce implică instruire, echipament tehnic și suport metodologic pentru supravegherea aeriană și comandă și control.

Donația va implica o scădere temporară a capacității de apărare a Suediei, care va fi abordată prin procurarea suplimentară de avioane S 106 GlobalEye și avansarea comenzilor anterioare pentru două avioane noi GlobalEye.

Pentru a întări în continuare apărarea aeriană a Ucrainei, pachetul de sprijin va include, de asemenea, rachete avansate aer-aer de rază medie (RB 99-AMRAAM), care pot fi folosite pe avioane și în sisteme de apărare aeriană la sol. Rachetele vor fi reconfigurate pentru a se potrivi sistemelor antiaeriene la sol. Între timp, Suedia va achiziționa rachete noi pentru a înlocui pe cele donate.

Muniție


Unitățile de pe teren ale Ucrainei au nevoie de muniție de artilerie. Pachetul va include o adăugare de obuze de artilerie de 155 mm pentru a crește capacitatea Ucrainei de a combate unitățile rusești în adâncimea câmpului de luptă.

Reconstrucția întărită a noilor brigăzi ucrainene


Armata ucraineană organizează un număr de noi brigăzi și, prin urmare, are nevoie de vehicule blindate pentru companiile de infanterie. Prin urmare, Suedia va dona întregul său stoc de PBV 302, inclusiv piese de schimb, echipamente de întreținere și muniție.

Donația va implica o scădere temporară a capacității de apărare a Suediei, care va fi abordată prin procurarea de vehicule blindate de înlocuire.

Sprijin financiar, comunicații prin satelit, întreținere, vehicule de tancuri și cercetare


Al 16-lea pachet de sprijin militar va conține și următoarele:

Vehicule de transport de combustibil în surplus de la Forțele Armate Suedeze;


-întreținerea materialului suedez donat anterior;


-sprijin financiar pentru coalițiile de capacități;


-sprijin financiar pentru fonduri și inițiative temporare pentru a permite achiziționarea rapidă și pe scară largă de materiale pentru Ucraina;


-în legătură cu pachetul, Agenția Suedeză de Cercetare pentru Apărare va fi însărcinată să sprijine Ucraina în înființarea propriului institut de cercetare pentru apărare;


-capacitatea de comandă și control a Ucrainei va fi întărită în continuare în cadrul pachetului printr-o donație de terminale cu abonamente pentru comunicații prin satelit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel