Data publicării:

Ajutoare militare Wagner către Hezbollah. Kremlinul dezminte informațiile

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Kremlinul a respins, vineri, un raport al Wall Street Journal care susținea că serviciile de informații americane se așteaptă ca Wagner să furnizeze organizației Hezbollah un sistem de apărare antiaeriană, transmite Reuters.

"Din punct de vedere practic, am spus că un astfel de grup (Wagner) nu există," a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre raportul care cita surse americane neidentificate și care susținea că serviciile de informații americane cred că Wagner plănuiește astfel de transferuri.

"În general, toate aceste speculații sunt lipsite de temei și nu au nicio bază," a afirmat Peskov când a fost întrebat despre raport.

"Există canale de comunicare de urgență între militari (ruși și americani), iar dacă există îngrijorări reale cu privire la ceva, ei (americanii) pot să le transmită întotdeauna militarilor noștri."

Wall Street Journal menționa că Wagner plănuiește să furnizeze sistemul Pantsir-S1, cunoscut în NATO drept SA-22, care utilizează rachete antiaeriene și tunuri de apărare antiaeriană pentru a intercepta aeronave.

Grupul Wagner, care a fost finanțat de statul rus și a fost adus sub controlul ferm al Kremlinului după o tentativă eșuată de răscoală a fostului său lider, Evgheni Prigojin, în iunie, nu a răspuns la o solicitare de comentariu din partea Reuters.

Putin și Kremlinul au declarat în repetate rânduri că nu există o bază legală pentru Wagner în conformitate cu legea care interzice grupurile de mercenari în interiorul Rusiei, deși la sfârșitul lunii septembrie, Putin a fost prezentat în întâlniri cu unul dintre comandanții de rang înalt ai grupului.

Un oficial american neidentificat citat de Wall Street Journal a declarat că Washingtonul nu a confirmat că sistemul de apărare antiaeriană a fost trimis. Cu toate acestea, oficialii americani monitorizează discuțiile legate de Wagner și Hezbollah, a menționat ziarul.

Wall Street Journal a menționat că sistemul Pantsir urmează să fie furnizat organizației Hezbollah prin intermediul Siriei, unde Rusia l-a susținut pe președintele Bashar al-Assad intervenind în războiul civil din 2015.

Viitorul grupului Wagner a fost neclar de la răscoala din iunie și de la moartea subită a lui Prigojin, într-un accident de avion, în august.

Întrebat despre rapoartele rusești neconfirmate, conform cărora fiul lui Prigojin, Pavel, în vârstă de 25 de ani, ar fi devenit liderul lui Wagner, Peskov a declarat: "Aceasta nu este o întrebare pentru noi - acesta nu este subiectul nostru și nu avem informații despre asta."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel