Supreviețuirea Airbus 380 depinde de banii Dubaiului
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 27 dec 2017, 17:22
WhatsApp
Airbus A380
Airbus A380
Compania Airbus este pregătită să pună capăt programului A380 dacă nu obţine o nouă comandă din partea Emirates.

Constructorul aeronautic european Airbus a elaborat planuri de rezervă pentru a putea scoate treptat din producţie modelul A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, dacă nu va reuşi să obţină o nouă comandă din partea Emirates Airlines, companie aeriană controlată de Emiratul Dubai, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri, Airbus A380, a fost lansat în 2007 însă în prezent viitorul său este sub semnul întrebării din cauza vânzărilor modeste, pe măsură ce companiile aeriene se îndreaptă spre avioanele cu două motoare şi un consum mai mic de combustibil.

Începând din luna martie 2015 şi până în prezent, Airbus nu a vândut niciun singur A380 înregistrând doar anularea comenzilor pentru două aparate. Ca urmare a reducerii vânzărilor, Airbus a redus ritmul de producţie pentru avioanele A380 de la un vârf de 30 de unităţi pe an până la opt exemplare pe an în 2019, în speranţa că vânzările îşi vor reveni.

Potrivit Reuters, constructorul european are suficiente comenzi pentru a continua să producă A380 până la începutul următorului deceniu la actualul ritm de producţie. Emirates Airlines, companie aeriană controlată de emiratul Dubai, este de departe cel mai mare cumpărător de avioane A380 cu 142 de exemplare comandate şi 100 livrate deja. Un aparat A380 are un preţ de catalog de 436 milioane de dolari.

Sursele citate de Reuters susţin că deşi alte companii s-au arătat interesate de A380, Airbus nu vrea să menţină uzinele în funcţiune fără plasa de siguranţă oferită de o comandă importantă de la Emirates Airlines. La rândul său, Emirates Airlines vrea o garanţie de la Airbus că va menţine în producţie modelul A380 timp de un deceniu pentru a-şi proteja investiţia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?