Urmărește emisiunea live
Ai probleme de memorie? Verifică nivelul colesterolului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ai probleme de memorie. Verifica nivelul colesterolului. Sursa foto: freepik.com
Ai probleme de memorie. Verifica nivelul colesterolului. Sursa foto: freepik.com
Majoritatea oamenilor nu știu că au colesterolul crescut, dar își pot da seama că au o problemă ținând cont de unele simptome.

Nivelurile ridicate de colesterol apar în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans”. Din cauza colesterolului crescut sunt mai multe șanse să suferi un accident vascular cerebral și un atac de cord. 

Persoanele cu colesterolul ridicat nu sunt adesea conștiente că au o astfel de problemă până când sunt testați sau dacă apar probleme grave. Potrivit medicilor, există câteva semne revelatoare care ar putea semnala niveluri ridicate de colesterol.

Cum te poate ajuta o ceapă, pusă sub pernă, să scapi de o răceală banală

Un simptom neobișnuit al nivelului prea ridicat de colesterol poate fi pierderea memoriei. De asemenea, unele dintre cele mai neobișnuite simptome ale colesterolului ridicat includ dificultățile de concentrare.

Nivelurile scăzute de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) pot fi un factor de risc pentru pierderea memoriei la vârsta mijlocie. Acest lucru sugerează faptul că un colesterol HDL scăzut poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru demență. 

Trei obiceiuri bune pentru un început corect de zi: ce trebuie să faci imediat după trezire

Lipoproteinele de înaltă densitate scad nivelul colesterolului prin absorbția acestui, returnându-l înapoi în ficat, de unde este apoi îndepărtat.

Lipoproteinele cu densitate scăzută (colesterolul „rău”) sunt cele care se acumulează pe pereții vaselor de sânge. În timp, acest lucru duce la o îngustare a părții interioare a vaselor.

Nivelurile ridicate de lipoproteine ​​cu densitate scăzută pot afecta memoria. Niveluri mai mari de lipoproteine ​​cu densitate joasă în plasmă au fost asociate cu performanțe mai scăzute.

Consumă, zilnic, câte o linguriță de miere: iată ce se va întâmpla cu organismul tău

Există patru moduri de a reduce nivelul colesterolului:

- mâncați mai puține grăsimi saturate;

-  faceți mișcare;

- renunțați la fumat

- renunțați la alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel