Data publicării:
Ai înghițit guma de mestecat? Iată ce ai putea păți!
Aproape toată lumea a înghițit o bucată de gumă, dar puțini copii au avut vreodată nevoie de un medic din cauza asta.
S-ar putea să fi auzit că guma înghițită rămâne în stomac timp de 7 ani. Nu este adevărat!
Deși stomacul tău nu poate descompune o bucată de gumă în același mod în care descompune alte alimente, sistemul tău digestiv o poate mișca prin activitatea intestinală normală. Cu alte cuvinte, iese la capătul celălalt atunci când ai tranzit intestinal prezent.
Când este guma înghițită o problemă?
Înghițirea unei mase mari de gumă sau a multor bucăți mici de gumă într-o perioadă scurtă de timp poate bloca tractul digestiv în cazuri rare. Blocarea este cel mai probabil atunci când guma este înghițită împreună cu obiecte străine, cum ar fi monede, sau când este înghițită cu materiale nedigerabile precum semințele de floarea soarelui. Dar în afară de aceste scenarii ciudate, înghițirea ocazională a unei bucăți de gumă este inofensivă, scrie kidshealth.org.
Sunt unii copii prea tineri pentru gumă? Copiii nu ar trebui să mestece gumă până când nu înțeleg pe deplin importanța de a nu o înghiți. Până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor vor înțelege că guma este diferită de bomboane și nu trebuie înghițită. Nu doar vârsta copilului este importantă atunci când vorbim de guma de mestecat. Guma de mestecat este grea pentru munca dentară și majoritatea gumelor care nu sunt fără zahăr pot provoca carii. Guma fără zahăr îndulcită cu sorbitol poate fi, de asemenea, o problemă, deoarece poate provoca diaree. Gumele cu aromă de scorțișoară de orice fel pot irita mucoasa bucală.
Disconfortul de gură uscată. Care este cauza manifestării și cum poți scăpa de acest deranj
Gura uscată este o senzație neplăcută care poate fi un simptom al unei boli grave. Dacă suferiți de uscăciune repetată sau recurentă a gurii, trebuie să înțelegeți care este problema și, dacă este necesar, să începeți un tratament. Eliminarea uscăciunii gurii se obține, de obicei, doar prin tratarea bolii de bază, care ar trebui să fie adevăratul obiectiv.
Uscăciunea gurii este cauzată de umiditatea insuficientă a mucoasei bucale, în principal din cauza producției inadecvate de salivă. Din punct de vedere medical, gura uscată cauzată de oprirea sau reducerea producției de salivă se numește xerostomie. Destul de des, uscăciunea gurii apare dimineața sau noaptea, adică după somn.
Gura uscată apare în majoritatea cazurilor ca un complex de simptome descrise ca „astringență” sau „lipici” în gură sau sete. De asemenea, pacientul poate simți iritarea membranei mucoase a gurii, arsură și mâncărime. Are loc apariția unei margini strălucitoare a buzelor, fisuri pe buze și în colțurile gurii.
Limba devine mai uscată. Aceasta este roșie și aspră. Devine mai dificil să vorbești, să mesteci și să înghiți. Scăderea simțului gustului precum și apariția uscăciunii în gât. Vocea devine din ce în ce mai răgușită. Apare și respirația urât mirositoare.
În unele cazuri, uscăciunea gurii nu este cauzată de o afecțiune medicală. De exemplu gura uscată poate apărea dimineața și noaptea din cauza intoxicației. Aceasta este o situație tipică după ce ați consumat alcool cu o seară înainte. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News