Data publicării:

Ai grijă când îți propui să salvezi animalele! Doi români sunt pasibili de închisoare. Puteau să le omoare, crezând că le ajută

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews
Niște oameni s-au gândit să salveze niște țestoase. Problema este că s-a întâmplat exact inversul.

Mai precis, doi oameni au fost surprinși de jurnalistul Patrick André de Hillerin când „luau la șuturi” o țestoasă dobrogeană. Voiau să o ducă în apă. Doar că... țestoasa dobrogeană, Testudo graeca, este un animal de uscat. 

Ceea ce făceau cei doi cetățeni cu cele două țestoase dobrogene „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei".

„Acești doi cetățeni responsabili au venit tocmai din județul Neamț pentru a salva fauna din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Când i-am văzut eu, pe drumul dintre Jurilovca și Capul Doloșman, astăzi, pe la ora 18.47 trecute fix, domnul era în mijlocul unei astfel de acțiuni de salvare: tocmai luase la șuturi o țestoasă dobrogeană. Când l-am întrebat de ce face asta, mi-a spus că o duce în apă. L-am rugat să nu mai facă asta și să o lase în iarba de unde o luase.

Am întors capul și a luat iar țestoasa la șuturi. Când am urlat (scuze) la el să se oprească, mi-a arătat o pungă în care mai avea o țestoasă dobrogeană, în apă. Voia să le salveze pe amândouă, deci. Țestoasa dobrogeană, Testudo graeca, este un animal de uscat. Țestoasa dobrogeană este o specie periclitată și în toate țările în care trăiește este protejată.

În România, Testudo graeca face parte dintre "speciile de animale și de plante care necesită o protecţie strictă", conform anexei 4A la OUG 57/2007. Pentru animalele din speciile astea, sunt interzise: "orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic", precum și "deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic".

Ceea ce făceau acești 2 cetățeni responsabili din județul Neamț astăzi cu cele două țestoase dobrogene "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei". Vă rog eu, nu mai salvați fauna din zona Deltei, că o să dispară cu totul în ritmul ăsta!”, a scris jurnalistul Patrick André de Hillerin pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel