Data publicării:

Ai centrală de apartament? Ar trebui să faci asta dacă nu vrei să primeşti facturi uriaşe la gaz!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Când pornim centrala şi la ce trebuie să fim atenţi?

Deși iarna încă nu a venit, tot mai mulți oameni sunt îngrijorați de plata facturilor la energie, care vor crește și mai mult după ce vor porni sistemul de încălzire a locuinței. Din cauza creșterii costurilor la energie, din ce în ce mai mulți oameni sunt reticenți în a-și porni centrala, în încercarea de a economisi bani. Experții din Marea Britanie au câteva sfaturi pentru cei care vor să economisească bani și, în același timp, să nu tremure de frig în locuințe, potrivit Manchestereveningnews. Jordan Chance, expert în încălzire spune că „pornirea încălzirii centrale este unul dintre semnele sigure că iarna a sosit. Și anul acesta ar putea să sosească mai repede”. Expertul susține că există o serie de modalități de a întârzia momentul pornirii centralei, fără ca locuința să devină o peșteră. 

Dispozitiv pentru protecție anti-curent

Utilizarea dispozitivului pentru protecția ușilor anti-curent este compus din rulouri din material izolant. Aceste rulouri se mișcă la închiderea și deschiderea și închiderea ușii, oprind trecerea curenților de aer rece. De asemenea, investiția într-o căptușeală termică poate ajuta la prevenirea ieșirii aerului cald. Doar acest truc poate reduce pierderile de căldură cu până la 25%, susține Chance.

Pornirea centralei doar când e nevoie pare să fie cea mai bună modalitate de a economisi energie. ”Este la fel de important să rețineți că menținerea centralei la o temperatură scăzută, pe toată durata zilei, nu reduce factura la încălzire. Pornirea centralei doar când aveți nevoie, este cea mai bună modalitate de a economisi energie”, adaugă el. Nu în ultimul rând, folosirea unui termostat cu temporizator oferă o soluție simplă și rapidă pentru controlul eficient al încălzirii.

Actualizați-vă termostatul

Dacă locuiți într-o casă mai veche și nu ați schimbat termostatul, acum e momentul. Termostatele se degradează în timp, ceea ce poate duce la întârzieri la pornirea centralei sau la încălzirea casei la temperaturi mult mai mari decât e necesar. Actualizarea termostatului poate contribui la o precizie mai mare în comunicarea termostat-centrală, prevenind risipa de energie și economisind mai mulți bani.

Reglaţi termostatul mai jos cu un grad

Oricât de performantă ar fi o centrală termică, dacă este setată incorect, consumul va fi uriaș, iar factura va fi una pe măsură. Prin reducerea temperaturii cu doar 1 grad, puteți economisi până la 10% din factura la încălzire. 

Covorul poate contribui la prevenirea pierderii căldurii

Draperiile și covoarele pot ajuta la o mai bună izolație a casei. Un covor de lână, de bună calitate, poate contribui la prevenirea pierderii căldurii.

Curățați în caloriferele și nu uscaţi hainele pe ele

Acumularea de praf pe calorifere nu va afecta doar sănătatea, ci va împiedica și eliberarea căldurii, forțând caloriferele să muncească mai mult pentru a încălzi o cameră. De asemenea, ar trebui să evitați să uscați hainele pe calorifer, deoarece pot împiedica intrarea căldurii și încălzirea încăperii.

Aerisiți caloriferele

Caloriferele trebuie să fie aerisite când au prins aer în interior, ceea ce poate opri circulația corectă a apei calde. Pentru a le verifica, porniți-le pentru a simți de unde vine căldura. Dacă este cald în partea de jos, dar rece în partea de sus, acesta este, în general, un semn că există aer înăuntru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel