''Agricultura UE nu e pe direcția bună''. Carmen Avram, semnal de alarmă despre ce se întâmplă cu fermierii români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Europarlamentarul PSD Carmen Avram trage un semnal de alarmă privind situația fermierilor români, în cadrul agriculturii UE.

„Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană

În ședința Comisiei de Agricultură din Parlamentul European (AGRI) de la începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a prezentat, la doar 6 luni de la aprobarea celor două strategii „Farm to Fork” și Biodiversitate, rezultatele studiului „Green Deal și Politica Agricolă Comună: Implicații la nivelul politicilor publice pentru adaptarea practicilor agricole și conservarea resurselor naturale ale UE”.

Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România. Astfel, Comisia Europeană prin direcția de specialitate va propune fiecărui stat membru un set de 15 recomandări, care vor ține cont de evaluările specifice de țară și vor încerca să mențină un echilibru între aspectele economice, de mediu, de climă și sociale ale fiecărui stat membru.

Conform eurodeputatei Carmen Avram, membră în Comisia AGRI: „Va fi foarte interesant de văzut care va fi pachetul de 15 recomandări pentru România pentru atingerea țintelor ambițioase ale Pactului Verde European, în condițiile în care agricultura românească este caracterizată de o agricultură preponderent de subzistență sau semi-subzistență, slab tehnologizată, cu o fragmentare foarte mare a terenului agricol, cu o slabă asociere a fermierilor, o populație rurală afectată de sărăcie într-un procent de aproape 50% și cu o suprafață agricolă cultivată sub 2,4% în regim ecologic”.

Se remarcă faptul că studiul Comisiei vine la o lună distanță după ce Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) a publicat rezultatele analizei impactului Green Deal asupra agriculturii europene și mondiale, cu concluzii foarte alarmante pentru fermierii europeni, respectiv:

Producția va scădea în UE cu 12%. Prețurile la alimente în UE vor crește cu 17%Importurile vor crește cu 2%. Exporturile se vor reduce cu 20%. Profitul fermierilor va scădea cu 16%

Deși concluziile studiului Comisiei nu sunt atât de concrete ca cele ale USDA, totuși îngrijorările care se desprind sunt în principal că țintele de mediu și climă prevăzute în cele două Strategii „Farm to Fork” și Biodiversitate, nu sunt foarte clar stabilite, detaliate și nici nu menționează cum vor fi transpuse în ținte naționale de către statele membre. 

Mai mult, cadrul de monitorizare a indicatorilor de performanță stabiliți de către Comisie pentru atingerea țintelor ambițioase de mediu și climă este departe de a putea înregistra progresul pe care statele membre ar trebui să îl aibă până în 2030. Pentru a se asigura că țintele stabilite pentru 2030 vor fi atinse, Comisia nu propune un plan clar de măsuri corective și, în același timp, coercitive pentru statele membre care se îndepărtează de la aceste ambiții de mediu și climă.

Prezența Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojcieckowski, în Comisia AGRI, din data de 1 decembrie a.c., nu a adus clarificări suplimentare și nici nu a lăsat impresia că instituția pe care o reprezintă este pregătită să îndepărteze aceste îngrijorări și să liniștească fermierii europeni. 

Comisarul european s-a limitat să comunice că se pregătesc recomandări specifice pentru fiecare stat membru în parte, care vor fi publicate la jumătatea acestei luni. Deși Comisia Europeană prin direcția de specialitate va propune fiecărui stat membru un set de 15 recomandări, acestea nu vor fi nici direcționate, nici obligatorii, fiind la latitudinea fiecăruia să își stabilească țintele naționale., potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel