Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii pe baza unui model conform căruia, în 2050, populaţia planetei va fi de nouă miliarde de fiinţe umane precum şi pe necesitatea creşterii cu 50% a producţiei agricole pentru a hrăni planeta la acea dată.
Potrivit studiului, având în vedere că agricultura bio are randamente mai mici decât agricultura tradiţională, pentru a atinge obiectivul de hrăni planeta fără a modifica comportamentul alimentar anual va fi nevoie ca suprafeţele cultivate să crească de la 16% până la 33%, iar în acelaşi timp despăduririle să crească de la 8% la 15%.
În pofida impactului pozitiv pentru mediu al agriculturii bio, în special faptul că nu utilizează pesticide, cercetătorii apreciază că această soluţie nu este una viabilă. În consecinţă, cercetătorii au trecut în revistă alte scenarii, care merg de la o conversie parţială la o conversie totală însoţită de anumite modificări ale regimului alimentar, în special un regim alimentar cu mai puţină carne.
Fără risipă alimentară ca în prezent
"Conversia la agricultura bio ar putea avea potenţialul de a răspunde la cererea alimentară mondială şi a o face într-o manieră durabilă, însă numai dacă risipa alimentară şi producţia de carne vor fi diminuate", concluzionează articolul din revista Nature Communications.
Potrivit cercetătorilor, obţinerea tuturor produselor agricole într-o manieră bio şi fără a majora suprafeţele cultivabile devine o opţiune viabilă numai prin reducerea cu 50% a risipei alimentare şi în acelaşi timp prin suprimarea totală a culturilor destinate hranei animalelor. Rezultatul: un şeptel mai mic şi reducerea de la 38% la 11% a ponderii reprezentate de proteinele animale în totalitatea proteinelor consumate de om.
Fără a se pronunţa în favoarea unui anumit scenariu, studiul estimează că o punere în practică parţială şi combinată ar permite un viitor alimentar mai durabil. Însă unii cercetători au primit cu scepticism modelele prezentate în acest studiu deoarece conţin multe supoziţii care ar putea sau nu să se adeverească, comentează Les Firbank, cercetător în agricultură la Universitatea din Leeds.
"Cu aceste strategii, hrănirea fiinţelor umane ar fi diferită faţă de cea din prezent, cu foarte puţină carne şi o creştere importantă a consumului de legume" subliniază Martine Barons, de la Universitatea din Warwick. 'Cum va fi gestionată această schimbare?' se întreabă Martine Barons, evocând în special normele culturale şi sociale care vor trebui rescrise.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Centrală pe gaze vs. centrală electrică. Vintilă (FEL România): Dintre cele două eu aș alege-o pe a treia
- S-a descoperit, în sfârșit, cum au fost construite piramidele din Egipt
- Gata cu telefoanele mobile așa cum le știam! Cu ce vor fi înlocuite. Ți-ai fi închipuit că se va ajunge aici? foto în articol
- Emi și Cuza, comentarii la adresa lui Florin Ristei: "Exagerează cu vocea! Ca și cum ai două ceasuri cu diamante și le porţi pe amândouă!"
- Ce presupune amplasarea reactoarelor modulare mici (SMR) pe teritoriul României. Ambasadorul Rim Kap-soo: Ar fi prima țară din lume care are așa ceva / video
- ADN-ul lui Alain Delon, cerut în instanță. Presupusă legătură de paternitate: "Nu ai ochii mei, nu ai părul meu, nu eşti fiul meu, nu vei fi niciodată fiul meu"
- În Reșița condusă de Ioan Popa (PNL), austriecii de la Porr s-au apucat să... asfalteze șine de tramvai / video
- Locul din România unde turiștii ”vin pentru că avem niște peisaje extraordinare” și ”oamenii sunt gospodari și primitori”: Dar avem o problemă foarte gravă
- Alertă răpire copil în Iași! Oamenii, avertizați de Poliția Română pe telefoane - Foto în articol
- Nu ai nevoie de asigurare de sănătate suplimentară în UE. Cum să obții gratuit și fără drumuri cardul de sănătate european