Agentul anti-Dragnea, Horațiu Radu, mâna dreaptă a lui Stelian Ion la Ministerul Justiției
Premierul Florin Cîțu a semnat vineri numirea procurorului Răzvan-Horaţiu Radu în funcția de secretar general al Ministerului Justiției.
În guvernarea Ponta, Radu a fost numit agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. El a fost demis de Viorica Dăncilă, în 2018, după un conflict cu Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Liderul PSD a susținut că Horațiu Radu folosește structura MAE pentru a bloca acte normative aflate în circuitul guvernamental de avizare, pe motiv că încalcă legislația europeană. Dragnea a anunțat că i-a cerut premierului Dăncilă să analizeze aceste blocaje și a sugerat că Radu face parte dintr-o rețea a statului paralel.
" Nu e o coincidență (blocajul-n. red.). Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA președintele Trump a ieșit să vorbească despre deep state”, a spus Dragnea la un post de televiziune. La scurtă vreme după acest atac al liderului PSD, Dăncilă l-a eliberat din funcția de la CJUE pe procurorul Radu.
Horațiu Radu a fost adjunct al procurorului general interimar, în 2019, și a candidat la șefia Parchetului general, în care a fost desemnată câștigătoare Gabriela Scutea.
În perioada 2011-2012, Horațiu Radu a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind şi Agent al Guvernului României pentru CEDO, iar în perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În 2003 a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
În prima parte a anului 2020, Parchetul Militar a început o anchetă după ce în presă au apărut imagini cu Horațiu Radu, și un alt procuror în timp ce participau la o petrecere într-un restaurant din Centrul Capitalei, împreună cu doi jurnaliști, de la TVR și ProTv. Dosarul deschis în acea cauză nu a fost încă finalizat. G4 Media, un site extrem de apropiat de Laura Codruța Kovesi, a susținut că filmarea și filarea reprezintă oprațiuni de intimidare a unor procurori și jurnaliști independenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News