NATO: Agenții secreți ai Moscovei au atacat o fabrică din Berlin
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
O uzină de metal din sud-vestul Berlinului a căzut pradă sabotorilor ruși. Agenții au greșit, însă, ținta.

Incendiul de la fabrica Diehl Metal din Berlin ce a avut loc la începutul lunii mai a fost, se pare, o operațiune a agenților Moscovei care credeau că uzina produce  arme pentru Ucraina. Acest lucru a ieșit la iveală la mai bine de o lună de la producerea incidentului, potrivit Wall Street Journal.

Cel puțin patru etaje ale fabricii au fost distruse în urma incendiului. Locuitorii cartierului Lichterfelde spun că incidentul a fost unul major în rândul comunității, din acoperișul fabricii ieșind un fum gros și negru, obligându-i pe aceștia să se baricadeze în case și să își închidă ferestrele.

O agenție de informații a NATO a fost capabilă să intercepteze comunicații ce arată implicarea Rusiei în acest incident, scrie sursa citată, citând oficiali din domeniul securității. Informația a ajuns și la autoritățile germane. Atacul avea drept țintă armamentul care urma să fie livrat către soldații Ucraineni, compania mamă a uzinei incendiate producând sisteme de apărare IRIS-T care ajungeau în dotarea armatei ucrainene.

Însă, producătorul de arme Diehl Defence, parte a Diehl Group, are doar un birou de reprezentanță la Berlin, iar fabricile și centrele sale principale sunt situate în sudul Germaniei. În același timp, fabrica Diehl Metal, care a fost distrusă de un incendiu, produce componente „în principal pentru industriile auto și electrice”, conform site-ului companiei. WSJ a raportat că Germania nu a acuzat Rusia pentru incendiu, deoarece mesajele interceptate nu constituie dovezi acceptabile în instanțele germane.

Cu toate acestea, incendierea fabricii Diehl Metal a amplificat îngrijorările legate de posibilele încercări de sabotaj ale Rusiei asupra infrastructurii civile și militare din țările aliate ale Ucrainei. Printre obiectivele vizate de Rusia în ultimele luni s-ar număra un depozit din Marea Britanie, care a fost incendiat, și mai multe baze militare americane din Germania.

„Pot să vă spun că la întâlnirea miniștrilor de externe de azi, practic fiecare aliat a fost preocupat de intensificarea atacurilor hibride ale Rusiei,” a declarat secretarul american de stat Antony Blinken la sfârșitul lunii mai, într-o conferință de presă la Praga. „Știm ce intenționează să facă și vom răspunde atât individual, cât și colectiv, după cum este necesar.”, a mai adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel