Agenţia Spaţială Europeană (ESA) vrea proiecte comerciale pentru vehicule spațiale tip cargo
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Josef Aschbacher
Josef Aschbacher
Agenția Spațială Europeană (ESA) a invitat companii din sectorul privat să depună proiecte pentru înființarea unui serviciu de transport spațial de tip cargo care să intre în funcțiune până în anul 2028, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru DPA.

"Intenționez să semneze contractul cu aceste companii în primăvara următoare", a declarat Josef Aschbacher.

Până la sfârşitul lunii decembrie vor fi trimise invitaţii de participare la licitaţie, care vor include cerinţele detaliate. "Dar, vom lăsa lucrurile la latitudinea industriei să facă propuneri cu privire la modul în care să arate că pot face cel mai bine acest lucru", a adăugat el.

Invitațiile ar trebui privite ca un apel la competiție.

"Atunci vom vedea cine se oferă. Presupun că noi vom primi un număr de propuneri, din care vom selecta pot două sau trei companii, în funcție de calitate", a declarat Josef Aschbacher.

Potrivit directorului austriac al ESA, competiția nu va fi rezervată doar companiilor europene.

Deciziile finale privind finanţarea vor fi luate abia în 2025, când consiliul ministerial al ESA va aproba următorul buget pe trei ani. Companiile se confruntă astfel cu riscul ca proiectele lor să nu se materializeze.

Josef Aschbacher a subliniat necesitatea unui vehicul ESA de tip cargo: "Ne propunem să fim un partener puternic, iar un partener puternic este acela care are ceva de oferit - care dezvoltă o tehnologie ce poate fi inclusă în alte programe mai mari". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel