Agenţia pentru Integritatea Tenisului face praf apărarea Simonei Halep: Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep
Apărarea pregătită de avocaţii Simonei Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj, a fost minimalizată de Agenţia pentru Integritatea Tenisului, care spune că nu a recomandat niciodată sportivilor să ia suplimente. 

Avocaţii Simonei Halep au anunţat că sportiva a ingerat accidental substanţa numită Roxadustat, interzisă de Agenţia Internaţională Anti Doping, după ce s-a aflat că pe prospectul unui supliment luat de sportivă nu erau trecute toate componentele. Dar Agenţia pentru Integritatea Tenisului spune că acest lucru nu o absolvă de vină pe Simona Halep. 

"Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.

Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.

ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului, conform Prosport.

ITIA spune că jucătorii sunt clar vinovaţi dacă testele antidoping ies pozitive

Astfel, Simona Halep riscă o suspendare de cel puţin 12 luni pentru consum de substanţe interzise. De altfel, ITIA anunţă că jucătorii sunt clar vinovaţi, dacă sunt găsiţi pozitiv la substanţe interzise. 

"Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping! Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1.

Dovada suficientă a încălcării regulilor anti-doping conform Articolului 2.1 este stabilită prin oricare dintre următoarele: (a) prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților sau markerilor acesteia în proba A a jucătorului, în cazul în care jucătorul renunță la analiza B. Proba și Proba B nu sunt analizate; sau (b) în cazul în care analiza Eșantionului B al Jucătorului confirmă prezența Substanței Interzise sau a Metaboliților sau Markerii acesteia găsiți în Eșantionul A al Jucătorului; sau (c) în cazul în care eșantionul A sau B al jucătorului este împărțit în două părți, prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților sau markerilor acesteia în prima parte a eșantionului divizat și jucătorul renunță la analiza părții de confirmare a probei divizate sau analiza părții de confirmare a eșantionului divizat confirmă prezența substanței interzise sau a metaboliților sau markerilor acesteia găsiți în prima parte a eșantionului divizat”, a transmis ITIA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel