Data publicării:
Agenţia Europeană pentru Medicamente aprobă booster-ul Pfizer adaptat la variantele BA.4/5
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat o doză de rapel (booster) împotriva COVID-19 concepută pentru a contracara variantele Omicron BA.4/5, luni, la câteva zile după ce a aprobat două boostere adaptate contra variantei BA.1, mai veche, transmite Reuters.
Cea mai recentă recomandare este pentru un aşa-zis vaccin bivalent dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, care ţinteşte BA.4/5, precum şi tulpina virusului care a apărut iniţial în China în decembrie 2019.
La începutul acestei luni, EMA a aprobat vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna actualizate împotriva BA.1. În ultimele luni, oficialii UE au dat semnale că sunt deschişi la utilizarea iniţială a vaccinurilor care vizează varianta mai veche BA.1, în contextul în care dezvoltarea celor ce ţintesc în mod specific variantele Omicron mai noi, BA.4/5, sunt în urmă, notează Agerpres.
Citește și - Bătălia greilor: Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pentru vaccinurile ARNm Covid-19
Moderna a intentat procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech din cauza vaccinurilor ARNm Covid-19.
Moderna a intentat vineri procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech ”pentru încălcarea brevetelor centrale pentru platforma tehnologică (sa) mRNA”, a declarat compania într-un comunicat de presă vineri.
”Moderna consideră că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, Comirnaty, încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016, care acoperă tehnologia de bază ARNm a Moderna. Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea propriului vaccin ARNm COVID-19 al Moderna, Spikevax. Pfizer a copiat acest vaccin BioNTech, fără permisiunea Modernei, pentru a face Comirnaty”, se arată în comunicat.
Pfizer nu a fost informat și ”nu poate comenta în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.
Moderna a spus în comunicat că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață sau să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului său și, de asemenea, nu caută daune din vânzarea acestuia în circumstanțe specifice.
Aceste circumstanțe includ vânzarea vaccinurilor în țările AMC 92, adică țările cu venituri mici și medii.
”În concordanță cu angajamentul său de acces echitabil la nivel mondial, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu-și impună brevetele legate de COVID-19 în timp ce pandemia a continuat. În martie 2022, când lupta colectivă împotriva COVID-19 a intrat într-o nouă fază și aprovizionarea cu vaccinuri a fost mai accesibilă în multe părți ale lumii, Moderna și-a actualizat angajamentul și a precizat că, deși nu își va aplica niciodată brevetele pentru vreun vaccin COVID-19 utilizat în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, Moderna se aștepta ca acele companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală și ar lua în considerare o licență rezonabilă din punct de vedere comercial dacă ar solicita una pentru alte piețe. Pfizer și BioNTech nu au reușit să facă acest lucru", se arată în comunicat.
Moderna mai spune că ”Pfizer și BioNTech au copiat abordarea Moderna de a codifica proteina spike de lungime completă într-o formulare de nanoparticule lipidice pentru un coronavirus. Oamenii de știință de la Moderna au dezvoltat această abordare când au creat un vaccin pentru coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) cu ani înainte de apariția COVID-19.” Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News