Data publicării:
Agenția europeană de știri anti-fake publică acum în chineză
UE „dorește să ofere publicului chinofon informații bazate pe fapte” și să acționeze ca o contrapondere la propaganda Beijingului.
UE, care este angajată de ani de zile în lupta împotriva bătăliilor de dezinformare conduse de Kremlin, încearcă să-și extindă aria în China, pentru a contrabalansa propaganda Beijingului.
Agenția de știri anti-fake news a UE, UevsDisinfo, a început să-și publice rapoartele în chineză, precum și în diferite limbi europene pentru a „oferi publicului vorbitor de limbă chineză informații bazate pe fapte care să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la dezinformarea războiului în Ucraina, ”a declarat o sursă a Comisiei pentru Euronews.
Apropierea dintre Beijing și Moscova sperie UE care încearcă să contracareze știrile false ale celor doi giganți. China a refuzat până acum să condamne Moscova pentru agresiunea sa militară și și-a reafirmat angajamentul pentru o relație bilaterală solidă între cele două țări.
Bruxelles-ul, împreună cu Londra și Washington, a avertizat Beijingul să nu ofere asistență care ar putea ajuta Moscova să ducă război în Ucraina. Aceștia au condamnat și comentariile oficialilor chinezi care de la începutul invaziei au susținut diverse teze pro-ruse precum că invadarea Ucrainei este o simplă „operațiune militară specială”, și că SUA o finanțează fabrici de arme biologice din Ucraina și că Washingtonul lucrează la planuri de a ataca Rusia prin injectarea de substanțe chimice în animalele migratoare.
Ivana Karaskova: ”Rusia și China au vizat publicul european cu mesaje antisemitism”
„Încet-încet, UE și-a dat seama, în timpul pandemiei de Covid-19 și a războiului din Ucraina, că nu numai Rusia, ci și China a fost cea care de ani de zile a vizat publicul european cu mesaje antisistem”, a declarat Ivana Karaskova, fondatoare și lider MapInfluenceEU, care cartografiază influența chineză și rusă în Europa Centrală și de Est.
Vestea bună, potrivit lui Karaskova, este că blocul a legiferat deja pentru a îngreuna investițiile actorilor din afara UE în mass-media europeană. Acum ar trebui să caute să creeze o lege care să vizeze platformele digitale și să promoveze libertatea mass-media, a spus ea.
„China exploatează canalele rusești în Europa de ceva timp, așa că orice măsuri care vizează site-urile de dezinformare pro-Kremlin vor avea un efect secundar și asupra Chinei”, a subliniat ea.
Noua agenție a UE anti-falke news are acum o echipă dedicată de trei experți care se ocupă de China: „Această echipă mică, dar în creștere, lucrează îndeaproape cu divizia Chineză a Serviciului European de Acțiune Externă și cu alte zone geografice, reflectând natura globală și intersectorială a activităților influente ale Partidului Comunist Chinez”, a spus purtătorul de cuvânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News