Data publicării:
Agenția Națională de Integritate, verificări la achiziții de 14 miliarde de euro
Sistemul informatic PREVENT a analizat 15.954 de proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 65,3 miliarde lei, adică circa 13,9 miliarde euro, în primul an de funcţionare, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.
Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în primul an de funcţionare a fost de 2,87 miliarde lei (aproximativ 615 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aproximativ 74 euro). Totodată, sistemul a prevenit 55 de cazuri de conflicte de interese în achiziţii publice, în valoare totală de 236 milioane lei (aproximativ 50,6 milioane euro). În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariţia posibilelor conflicte de interese.
Astfel, în 50 dintre cele 55 de cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.
În trei cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese. În alte 36 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT. Dintre cele 15.954 de proceduri analizate, 5,8% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 79.126 contracte subsecvente (loturi). În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 2.161 de autorităţi contractante, 12.684 de operatori economici şi 223.444 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News