Data publicării:
AG WEINBERGER, interviu. De ce a lăsat visul american pentru România
AG Weinberger vă așteaptă, duminică, de la ora 20.00, la Sala Teatrelli din Bucureşti, la concertul "Reclaiming Territory", în noua formulă de grup.
Binecunoscutul artist de blues şi jazz a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre concertul de duminică, 10 mai, dar și despre un subiect mai sensibil: Festivalului "Sighișoara Blues Fest".
AG Weinberger revine la formula de grup cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferită, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate într-un concert de colecţie. Noua formulă de grup, AG Weinberger 4th, recreează în stil propriu un univers muzical de înaltă ţinută, piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker şi selecţia din compoziţiile proprii sunt redimensionate şi filtrate muzical de AG Weinberger.
DC News: Ce vor asculta oamenii la concertul de duminică?
AG Weinberger: În primul rând, va fi un nou repertoriu cu piese, situații muzicale - așa cum îmi place mie să le spun - care nu prea sunt cântate în România. La noi în țară, se cântă foarte multe clișee. Eu încerc să ocolesc clișeele și din acest motiv caut piese din alte epoci și încerc să le livrez într-o formă actuală. Este o muncă de cercetare, de arheologie sonoră. În repertoriul nostru avem piesele unor muzicieni care, din păcate, nu sunt foarte cunoscuți în România, dar au avut mare influență. Vorbesc despre Lionel Hampton, T-Bone Walker și alți artiști, dar lista este prea lungă. Mai sunt și alte piese interesante.
DC News: Presupun că vi s-a spus la un moment dat că a cânta blues în România este o nebunie pentru că în țara noastră acest gen de muzică nu este apreciat așa cum ar trebui.
AG Weinberger: Nu cred că este nebunie, dar trebuie să atrag atenția că bluesul este profund discriminat. Vreau să menționez că este un festival la Sighișoara care discriminează artiștii români pe bani publici. Este scandalos. Eu am redactat o scrisoare deschisă care a făcut furori pe Internet. Am trimis și la ministerele de resort și la consiliul local din Sighișoara și sper că semnalul de alarmă a fost tras și astfel sper să nu mai fie discriminare și jignire la adresa artiștilor care depun eforturi în acest sens în România. Pe bani publici, nimeni nu are voie să discrimineze niciun cetățean român!
DC News: De ce s-a ajuns la o astfel de situație?
AG Weinberger: Pentru că acel festival este organizat de o echipă care crede că a inventat bluesul. Este vorba de un complex și de o frustrare provincială; poate chiar și o sfidare. Și în România sunt foarte mulți artiști net superiori față de muzicienii din străinătate.
DC News: Ați cântat o perioadă în America. De ce nu ați rămas acolo? Bănuiesc că v-ați fi bucurat de și-un mai mare succes.
AG Weinberger: Nu este chiar așa. Acum să vă spun ceva șocant: America este o țară unde este o imensă suprasaturație de absolut orice. Acolo nu mai este nimic interesant. Cântările din America s-au desfășurat nu doar cu mine, ci și cu alți artiști - cu nume mari - în niște localuri unde lumea de obicei stă la bar, cu spatele la scenă, și joacă la pokerul electronic. Este un dezinteres și o sfidare cruntă acolo! Să știți că există două nivele în muzică: aristocrații și noi ceilalți care suntem în tranșee, într-o altă categorie socială. Noi trebuie să conducem câteva ore cu mașina până la următorul concert în condiții mizere. Nu ni se oferă nici cazare. Facem duș pe la benzinării. Vorbesc de America. În fine, aceste lucruri ne consumă. Nu-i ușor să faci aceste lucruri zi de zi, timp de trei-patru ani. Eu nu am avut șansa să intru în aristocrația mondială de circa 200-300 de nume. Este o lume foarte închisă; exact ca în politică. Un loc nu se poate câștiga, ci se moștenește. Uneori, lumea moștenește puterea.
DC News: Sunteți student la Conservator în anul IV.
AG Weinberger: Da. Îmi lipsea această componentă din cariera mea. La vârsta când ar fi trebuit să fiu student, am început viața în metropole, înainte să mă maturizez. Am fost în showbizul cel mai adânc, cu multe turnee și concerte peste tot. Acum sunt bursier. Iau în serios fiecare curs, îmi fac temele. Sunt studentul ideal, dar și cel mai în vârstă - trebuie să recunosc, dar îmi place foarte mult și învăț lucruri interesante.
Unde puteți găsi bilete pentru concertul de duminică
AG Weinberger este chitarist, solist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV şi producător de albume. În 1998, a fost invitat la Festivalul Bluestock, iar, în mai 2000, a plecat "în exil cultural" în Statele Unite ale Americii.
"Nashville Calling", primul album produs integral în Statele Unite ale Americii, semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, în Nashville, Tennessee.
O altă activitate a lui AG Weinberger o constituie colaborările cu numeroase teatre din ţarǎ, scriind muzica de scenǎ pentru 17 producţii de teatru.
Biletele pot fi achiziţionate de la sediul Creart din Bucureşti, din Piaţa Alexandru Lahovari şi din reţeaua de bilete Eventim, preţul fiind de 29,70 de lei.
VEZI ȘI: Exclusiv. Premieră în România. Unica formație muzicală care face asta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News