Africa se rupe în două continente. Ar putea lua naştere un nou ocean
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură video Youtube Nation
Captură video Youtube Nation
Un astronaut de pe Staţia Spaţială internaţională a observat, în timpul zborului deasupra Golfului Aden şi a Cornului Africii, că acest continent se rupe în două. 

Evident, fiind vorba de un proces geologic, această "rupere" a continentului african va dura milioane de ani, dar în final Africa de Est se va rupe de restul continentului, iar între cele două bucăţi de pământ va apărea un nou ocean. 

Această rupere este asociată cu "Sistemul de Rifturi est-african" (EARS), unul dintre cele mai mari rifturi din lume, care se întinde pe mii de kilometri prin Etiopia, Kenya, RD Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi şi Mozambic. 

Acest rift arată faptul că placa africană se rupe în două plăci separate, placa Somaliană, mai mică, şi placa Nubiană, mai mare, care se îndepărtează una de cealaltă cu câţiva milimetri pe an. 

EARS-ul este în acest proces de 25 de milioane de ani, scrie iflscience.com

Cercetătorii spun, însă, că peste 5 sau 10 milioane de ani, planeta va arăta complet diferit, din cauza EARS. În acel moment, ar putea apărea un nou ocean între cele două plăci menţionate. Dar, oricât de ciudat sau de infricoşător ar putea suna, este doar un alt semn că suprafaţa Pământului este în continuă mişcare. Doar că aceasta este atât de lentă încât nu poate fi sesizată într-o viaţă de om. 

De asemenea, această rupere a continentului african nu e prima prin care va trece planeta. Acum 138 de milioane de ani, America de Sud şi Africa s-au despărţit. De altfel, conform hărţilor, partea de vest a Africii şi partea de est a Americii de Sud se potrivesc ca două piese de puzzle. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel