Africa. Ecologiștii, revoltați de eliberarea unui ucigaș de rinoceri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Apărătorii faunei sălbatice şi-au exprimat luni indignarea după eliberarea în Africa de Sud a unui traficant thailandez de coarne de rinocer care nu a ispăşit decât şase din cei 40 de ani ai condamnării sale iniţiale.

Chumlong Lemtongthai, care a beneficiat de o măsură de eliberare condiţionată la Pretoria săptămâna trecută, s-a întors imediat la Bangkok, a aflat France Presse dintr-o sursă guvernamentală sud-africană. În cursul procesului său din 2012, el a recunoscut că a obţinut fraudulos permise de vânătoare. El şi-a plătit apoi complicii pentru a obţine dreptul de a exporta ca 'trofeee' 26 dintre aceste preţioase coarne. Acestea au fost vândute apoi pe piaţa neagră în Asia, unde kilogramul se vinde cu până la 55.000 de euro. Apărătorii drepturilor animalelor şi-au exprimat la momentul respectiv satisfacţia pentru condamnarea lui Chumlong Lemtongthai la 40 de ani de închisoare. Punerea sa în libertate i-a revoltat. 

Motivația autorităților: Am aplicat legea

Este 'o ruşine absolută', a spus Audrey Delsink, directoare a ONG-ului Humane Society International. 'Asta trimite mesajul că braconierii care întreţin legături cu reţelele de traficanţi sunt trataţi cu indulgenţă', a adăugat ea. 'Lemtongthai a fost implicat personal în masacrarea ilegală a 26 de rinoceri şi a ordonat uciderea a cel puţin 50 de animale', a precizat ea. Din punctul de vedere al Fondului mondial pentru natură (WWF), autorităţile ar trebui să facă în aşa fel ca 'acţiunile judiciare să se încheie cu succes şi cei vinovaţi să primească condamnări adecvate'. 'Când comisia pentru eliberări condiţionate a studiat cazul (lui Chumlong Lemtongthai - n.r.), ea a decis că era eligibil. Am aplicat legea', s-a apărat purtătorul de cuvânt al administraţiei penitenciare, Singabakho Nxumalo. 'Nu ne aşteptăm să revină în ţară', a adăugat el. Condamnarea traficantului a fost redusă în apel în 2013 şi 2014.

Comerț, bazat pe o iluzie

Deşi cornul de rinocer este compus din cheratină, aceeaşi proteină care intră în structura unghiilor umane, medicina tradiţională asiatică îi atribuie tot felul de virtuţi curative. Cererea a explodat în ultimii ani, ducând la formarea de filiere de braconaj şi de trafic din Africa. Numărul de rinoceri ucişi în Africa de Sud, care are cea mai mare populaţie africană formată din aceste pachiderme, a crescut de la 13 în 2017 la peste 1.000 pe an în ultimii cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel