Data actualizării:
Data publicării:

Africa de Sud acuză Israelul de "acte de genocid", la Curtea Internaţională de Justiţie

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Africa de Sud acuză Israelul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de comiterea unor "acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza".

În reclamaţia sa, Africa de Sud afirmă că "actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor", potrivit unui comunicat al CIJ, cu sediul la Haga, informează AFP, cită de Agerpres.

Potrivit Africii de Sud, "prin conduita sa - prin organele şi agenţii săi şi prin alte persoane şi entităţi care acţionează la instrucţiunile sale sau sub conducerea sa, controlul sau influenţa sa - faţă de palestinienii din Gaza, Israelul nu respectă obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei împotriva genocidului", a precizat CIJ.

Cazul a fost depus vineri, a 84-a zi de război, declanşat de un atac fără precedent lansat la 7 octombrie din Gaza de către Hamas pe teritoriului israelian, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, în majoritate civili, potrivit celor mai recente date oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite în acea zi, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit armatei israeliene.

Vezi și: 2023, an letal pentru copiii din Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est, în contextul războiului dintre Israel şi Hamas (UNICEF)

Reacția Israelului

"Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Lior Haiat pe X (fosta platformă Twitter).

CIJ, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, a anunţat vineri că Africa de Sud a înaintat o cerere prin care acuză Israelul că s-a implicat în "acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza".

"Afirmaţiile Africii de Sud sunt lipsite de temei factual şi juridic şi constituie o exploatare dispreţuitoare a Curţii", a afirmat purtătorul de cuvânt israelian.

"Africa de Sud cooperează cu o organizaţie teroristă care cere distrugerea statului Israel", a adăugat ministerul, care a cerut "CIJ şi comunităţii internaţionale să respingă complet acuzaţiile nefondate ale Africii de Sud".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel