AFM: Vizita de lucru din Municipiul Oradea, județul Bihor în cadrul proiectului GENEX
În perioada 31 octombrie – 02 noiembrie 2023 a avut loc deplasarea membrilor grupului țintă, format din reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor profesionale, companiilor private din domeniul energiei și organizațiilor neguvernamentale, precum și a membrilor echipei de implementare ai celor 3 parteneri care desfășoară proiectul: Administrația Fondului pentru Mediu, Autoritatea Nationala pentru Energie din Islanda (Ofkurstofnun) și Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București în Municipiul Oradea, județul Bihor.
În cadrul vizitei au fost organizate o conferință și o serie de deplasări având ca teme dezvoltarea cunoștințelor în domniul energiei geotermale, obținerea unei perspective practice și de a înțelege mai bine aspectele tehnice și operaționale ale instalațiilor geotermale.
Având în vedere importanța energiei geotermale ca sursă regenerabilă și durabilă, ne-am dorit să ne extindem cunoștințele și să încurajăm utilizarea acestei surse de energie în proiectele viitoare. Astfel, au fost organizate vizite în Municipiile Oradea și Beiuș pentru a putea întelege valorificarea energiei geotermale pentru producerea agentului termic de încălzire. Cu acest prilej, am putut observa că una dintre prioritățile administrațiilor celor două municipii este valorificarea, respectiv gestionarea în condiții cât mai bune a energiei geotermale și punerea în valoare a zăcământului de apă geotermală.
În timpul vizitei de lucru s-a discutat despre posibilitățile de exploatare resurselor geotermale în România. Au fost incluse prezentări susținute de reprezentanți Termoline, Societatea Română Geoexchange și Transgex, cărora le mulțumim pe această cale pentru implicare și profesionalism. Acestea au oferit o perspectivă valoroasă asupra soluțiilor ecologice și a inovațiilor în domeniul geotermal, precum și informații importante privind cele mai bune practici în exploatarea energiei geotermale și adaptarea acestora în contextul României.
Proiectul se concentrează pe consolidarea informațiilor și pe formarea profesională a actorilor interesați de domeniul energiei geotermale și vizează informarea populației cu privire la beneficiile utilizării surselor de energie neconvențională, precum cea obținută din resurse geotermale.
Scopul principal al proiectului este creșterea gradului de conștientizare în zonele de impact cu privire la beneficiile utilizării surselor de energie geotermală și furnizarea de orientări autorităților locale și părților interesate, pe baza activităților din acest proiect.
Obiectivul principal al proiectului este consolidarea capacităților pentru zonele care au oportunități geotermale, dar care nu au utilizat încă aceste posibilități. Ne propunem să trezim interesul pentru domeniul energiei geotermale în comunitățile din zonele identificate ca având resurse geotermale și posibilități de exploatare al acestuia, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News