Află răspunsul la întrebarea firească: frigul și umezeala agravează durerile osoase?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Află răspunsul la întrebarea firească: frigul și umezeala agravează durerile osoase?
Află răspunsul la întrebarea firească: frigul și umezeala agravează durerile osoase?
Ne aflăm la finalul anotimpului toamna și, în foarte puțin timp, iarna se va instala cu puterile ei depline.

Cu toții simțim, fie că ne îndreptăm dimineața spre muncă sau alte treburi zilnice, acel frig năprasnic care trece chiar și prin cele mai groase haine. Indiferent dacă plouă sau nu, frigul se face resimțit într-un mod pregnant. Atunci când avem însă parte de umezeală, lucrurile parcă sunt și mai complicate. Sunt persoane care afirmă că în această perioadă nu se pot bucura de mai nimic deoarece au dureri de oase. Așadar, cine nu s-a întrebat niciodată dacă este adevărat că frigul și umiditatea agravează durerile osoase? Sau este doar un clișeu vechi? 

În timp ce înțelepciunea străveche sfătuia menținerea articulațiilor de la membrele superioare și inferioare calde și protejate în cele mai reci anotimpuri, pe de altă parte, literatura medicală vorbește despre pacienți care au, vara, odată cu creșterea temperaturii, probleme articulare care se agravează. Da, ați citit bine...sunt persoane care au și vara aceste dureri articulare asociate, de obicei, doar cu perioada rece. Dar asta nu este tot, atunci când suferim de dureri articulare ne întrebăm adesea: ar trebui să punem apă fierbinte sau o pungă cu gheață?

Răspunsul, spun specialiștii precum cei de la https://www.bio-ortoclinic.ro/, este strâns legat de tipul de durere, cu alte cuvinte depinde de ce tip de problemă apare în zona oaselor sau a articulațiilor. Să începem prin a spune că majoritatea durerilor musculo-scheletice depind de două boli care se manifestă cu simptome similare, dar care sunt profund diferite: osteoartrita și artrita.

Prima este o boală degenerativă ce are ca și cauză uzura articulațiilor

În acest caz, cartilajele se subțiază progresiv până când oasele articulațiilor încep să se frece unele de altele și să se uzeze. Această problemă afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații și afectează în principal mâinile, șoldurile și genunchii. În cazul osteoartritei, temperaturile scăzute și umiditatea determină de fapt agravarea simptomelor dureroase. Ceea ce este adesea considerat doar o credință populară este confirmat de dovezi clinice, iar acest lucru a fost demonstrat de numeroase studii științifice făcute în acest sens.

Artrită, în schimb, este o boală inflamatorie care duce la afectarea articulațiilor

În acest caz durerea este accentuată de creșterea temperaturii, și nu de scăderea ei. Așa că persoanele cu artrită suferă mai mult atunci când este cald, mai ales când vorbim de perioadele acelea foarte călduroase și umede. În ambele cazuri, așadar, umiditatea este cea care joacă feste, provocând o creștere a durerilor articulare.

De fapt, umiditatea accentuează durerea în loc să o anestezieze, așa cum face frigul, pentru că umiditatea se infiltrează în țesutul osos.

De fapt, în întreaga lume există numeroase studii care demonstrează influența schimbării climei asupra oaselor, articulațiilor, mușchilor, nervilor și tendoanelor. Deși putem spune cu precizie că așa-numitul “efect de vreme” variază în funcție de afecțiunea pacientului și de sensibilitatea individuală la climă.

Frigul și umiditatea agravează durerile deoarece implică toate țesuturile. De exemplu, frigul și umiditatea agravează durerea chiar și pentru cei care suferă de fibromialgie, dar și pur și simplu pentru cei care au un stil de viață mai puțin atent și, prin urmare, sunt supuși unor accidente vasculare cerebrale sau contracturi la rece. Durerile musculo-scheletice, de fapt, apar adesea după ce depuneți un efort fizic, mai ales dacă purtați haine umede, cum ar fi după practicarea unui sport sau dacă transpirați excesiv iarna, atunci când aveți mai multe haine pe dvs.

Nu doar articulațiile suferă din cauza frigului și a umidității, ci și mușchii, tendoanele, provocând astfel disconfort, mai ales la începutul mișcării „la rece” care afectează și activitatea motorie normală. Acest fenomen care se poate agrava, mai ales la bărbați, cu cât înaintează în vârstă, poate duce la o stare de sănătate precară a articulațiilor care sunt adesea deja compromise de artroză, împingând pacientul la imobilitate. Totuși, dacă luați hotărârea de a duce un stil de viață sedentar pentru a vă apăra de durere, nu este o alegere tocmai înțeleaptă, la fel cum alegerea unui tip de îmbrăcăminte ușoară și în orice caz nepotrivită temperaturilor reci nu ajută să vă simțiți mai bine.

Idealul, așadar, nu este să renunțați la mișcare, ci să mențineți țesuturile musculo-articulare foarte calde cu o serie de precauții. Așa că, de exemplu, vă recomandăm să:

-Faceți o baie sau un duș foarte fierbinte dimineața, pentru a activă mușchii și a slăbi contracturile.

-Vă protejați cu îmbrăcăminte caldă, care împiedică răcirea articulațiilor și le protejează de umezeală.

-Faceți exerciții fizice în mod constant, pentru a menține mușchii și articulațiile în antrenament. Plimbările și gimnastică blândă sunt un remediu pentru toată lumea, dar este întotdeauna de preferat să se mențină un stil de viață corect și să se practice regulat sport, pentru a permite eficacitatea maximă a fiecărei acțiuni terapeutice.

Vă mai spunem că multe remedii sunt disponibile în farmacii și magazine specializate pentru combaterea durerii, chiar și fără a fi nevoie neapărat de a recurge la medicamente. De fapt, durerea poate fi atenuată prin achiziționarea de benzi concepute pentru a combate artrită și osteoartrita prin masarea membrului dureros. Căldura uscată terapeutică este generată prin frecarea fasciei și a epidermei. În sfârșit, stimularea circulației sanguine și limfatice ajută organismul să se oxigeneze și să se purifice de toxine, îmbunătățindu-și apărarea. 

De asemenea, terapia în clinici de ortopedie și kinetoterapie specializate, vă pot ajuta extraordinar de mult în rezolvarea sau măcar ameliorarea acestei probleme. După cum vedeți, frigul, umezeală, dar și căldură pot influența modul în care percepeți durerile articulațiilor și oaselor. Încercați să mențineți un stil de viață echilibrat, cu mișcare, și consultați specialiștii atunci când problemele apar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel