Află cum îşi petrec Crăciunul alte popoare din lume
La români, sărbătoarea Naşterii Domnului îi aduce pe cei dragi împreună, lângă brad. Oamenii primesc colindători şi se bucură de cadourile primite de la Moş Crăciun. Gospodăriile românilor miros a sarmale, a cozonac cu scorţişoară şi a vin fiert. În continuare, vă vom prezenta cum îşi petrec Crăciunul şi alte naţiuni.
Autor: Anca Murgoci
Finlandezilor le place să împodobească bradul de Crăciun cu diferite steaguri ale altor ţări ca un simbol al frăţiei între popoare şi culturi. În cele mai multe cazuri, pomii tradiţionali sunt din plastic. Foarte rar veţi putea vedea că finlandezii împodobesc un brad natural. În după-amiaza Crăciunului, finlandezii merg la saună. Apoi se îmbracă cu cele mai frumoase haine şi sunt gata de cina festivă. Meniul lor cuprinde cod fiert, cu sos şi garnitură de cartofi, friptură de porc, de pui, piure, legume fierte, prăjituri şi fructe. Finlandezii se salută cu ”Yule fericite!”, un fel de ”Crăciun fericit!”
În Australia, oamenii petrec Crăciunul în timpul verii. Astfel, cum am spune noi, nu există nicio atmosferă de sărbătoare, dat fiind faptul că nu există zăpadă. Oamenii îşi decorează casele cu frunze de palmier, ferigi şi cu flori colorate care apar în acea perioadă. Australienii iau masa pe plajă sau fac un grătar în curte. Pe data de 6 ianurie, australienii organizeză o nouă petrecere pentru sfârşitul sărbătorilor de Crăciun.
Chinezii pot vorbi şi ei despre un spirit al Crăciunului, deşi doar 1% din populaţie se bucură de aceste sărbători. Majoritatea dintre ei nu ştiu ce este Crăciunul. Cei mai mulţi îşi petrec seara cu perechea lor, ca şi cum ar fi Sfântul Valentin. Alţii îşi fac cadouri sau merg cu prietenii în oraş. Cu toate acestea, Crăciunul este sărbătorit în Shanghai sau Beijing. Magazinele sunt decorate cu brazi împodobiţi, instalatii si tot felul de alte luminiţe. Moş Crăciun este numit Shen Dan Lao Ren. Craciun fericit se spune Shengda Jie (圣诞节).
În Norvegia este foartă importantă această sărbătoare. Locuitorii ţării consideră că morţii îi colindă pe cei vii. Naşterea Domnului este celebrată prin jocuri şi strigăte de bucurie. O tradiţie spune că norvegienii ascund cadourile într-un sac plin cu paie de ovăz. Cel care vrea să ofere cadoul trebuie să lege sacul deasupra uşii persoanei vizate. Atunci când deschide uşa, cadoul pică în capul persoanei căruia îi este destinat.
Italienii se ghidează după zicala “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”( De Crăciun cu familia ta, de Paşte cu cine vrei tu). Copiii nu îl aşteaptă pe Moş Crăciun, ci pe La Befana sau Santa Claussete, o vrăjitoare care aduce dulciuri celor cuminţi şi cărbune celor care nu şi-au ascultat părinţii. Italienii consideră ca sărbătoarea Crăciunului ar trebui să dureze 12 zile. Astfel, toate relele din an vor trece, iar anul ce va urma va fi unul mult mai bun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News