Afganii apelează la samsarii talibani pentru a-i trece granița. Majoritatea fug în Iran și Tucia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Afganii preferă să treacă ilegal granița țării, pentru a scăpa de sărăcia instituită în țara lor, după preluarea guvernului de către talibani. 

Afganii rămași în țară după preluarea puterii de către talibani apelează din ce în ce mai des la samsarii din rândul talibanilor care îi pot trece granița spre țările vecine. Oamenii se înghesuie cu zecile în mașinile de teren, iar după ce părăsesc granița Afganistanului, au de făcut o călătorie de șapte ore prin deșertul Pakistanului, pentru ca mai apoi să fie introduși în mod ilegal în Iran, relatează BBC

Cei care apelează la o astfel de măsură disperată speră că momentul va marca începutul unei noi vieți. În astfel de cazuri nu se pune problema de viză sau Serviciu de Imigrări. Singura condiție este să își permită taxa pusă de talibanii care oferă acest „serviciu”. Cei mai mulți sunt bărbați care speră să poată găsi de lucru. 

Familii întregi părăsesc țara

În rândul călătorilor clandestini mai poate fi zărită și câte o femeie, însoțind, alături de soț, familia. 

„Nu avem de ales, nu sunt locuri de muncă. Soțul meu obișnuia să muncească pentru guvern, iar eu am fost profesoară într-o școală din Kabul. Nu mi-am primit salariul de la guven în ultimele două-trei luni. Sunt neajutorată, ce le-aș putea da copiilor să mănânce?”, a spus pasagera unui autovehicul. 

Călătoria pornește dintr-o parcare prăfuită și aglomerată, iar drumul durează mai mult de o săptămână. Economia se prăbușește și puțini mai au încredere în guvernul talibanilor. Cei din rândul talibanilor spun că sărăcia din ce în ce mai acută din țară înseamnă că nu există posibilitatea de a-i opri pe oamenii care vor să fugă. Dacă nu îi vor ajuta ei, se va ivi o altă metodă. Aceștia preferă să pună la dispoziția fugarilor acest serviciu, pentru a controla numărul de persoane care se urcă într-o mașină, astfel încât să facă călătoria puțin mai sigură. 

Nu au oportunități de muncă

„Slavă Domnului, războiul s-a oprit, dar nu este nimic de muncă. Majoritatea oamenilor vor să ajungă în Iran și de acolo în Turcia sau alte țări”, a spus unul dintre bărbații care se pregăteau să fugă din Afganistan. 

Talibanii scot profit de pe urma acestei activități, aproximativ 10 sau 11 dolari pe fiecare mașină. Cu toate că și această sumă reprezintă un efort pentru afganii de rând, criza economică și oprirea finanțărilor internaționale au trimis către punctele ilegale de graniță mulțimi imense de oameni care vor să fugă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel