Data publicării:

Afecțiunea pielii care deranjează teribil. Bilic: Ce metode de rezolvare avem

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce trebuie făcut atunci când apar pete pigmentare pe piele. 

Pielea hiperpigmentată se referă la o condiție în care anumite zone ale pielii dezvoltă o culoare mai închisă decât restul pielii din cauza creșterii producției de melanină. Melanina este pigmentul care conferă culoare pielii, iar hiperpigmentarea poate avea diverse cauze. Mihaela Bilic a explicat care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni și care sunt soluțiile pentru a scăpa de ea. 

„Piele hiperpigmentată nu înseamnă piele bronzată!

Vara s-a sfârșit, dar cu toții ne dorim o piele arămie și catifelată, pentru simplu fapt ca pielea bronzată pare mai frumoasă și mai sănătoasă. Însă ce te faci când în loc să te bronzezi, te umpli de pete pigmentare? De unde vin aceste puncte maronii care strică pielea? De la o distribuție inegală de pigment, numită hiperpigmentare. Este o afecțiune cutanată fără importanță medicală, dar care ne deranjează teribil din punct de vedere estetic. Și chiar dacă nu vrem să acceptăm, este un semn de menopauză și de înaintare în vârstă.", a scris medicul.

Care sunt cauzele

„Care sunt cauzele și ce metode de rezolvare avem? Melanina este pigmentul bronzului, elementul care face ca o persoană să aibă o piele mai deschisă sau mai închisă la culoare. Tot melanina determină culoarea ochilor și a părului. Cu cat nivelul de melanină este mai crescut, cu atât pielea e mai cafenie.

Lumina soarelui este principalul factor declanșator al producției excesive de melanină. Expunerea la soare declanșează un efect de protecție din partea pielii, care sintetizează melanină și creează un ecran împotriva razelor ultraviolete. Este recomandat să facem băi de soare din când în când, pentru a întări bariera de protecție cutanată și să ne bucurăm de o piele frumos bronzată

Însă ce e prea mult strică, soarele în exces poate duce la apariția unor pete brune. Variațiile hormonale au și ele efect direct asupra melaninei. Acesta este motivul pentru care femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză dezvoltă pete pigmentare. Hormonii feminini precum estrogenul și progesteronul sunt responsabili de strălucirea, elasticitatea și hidratarea pielii. Odată cu scăderea funcție ovariene nivelul de hormoni scade, calitatea pielii se deteriorează, se reduce producția de colagen și crește producția de melanină, apar ridurile și petele brune.", a scris medicul nutriționist.

Care este soluția

„Vârsta are și ea un cuvânt de spus, după 40 de ani scade numărul de melanocite, celulele care produc melanină. Apare un fenomen paradoxal: celule rămase devin din ce în ce mai mari și secretă mai mult pigment, fac care duce la apariția petelor maronii.

Că se numesc pete de soare sau de bătrânețe, cert este că hiperpigmentarea atinge 90% din populația caucaziană cu vârsta peste 40 de ani. Iar după 50 de ani, odată cu instalarea menopauzei, aceste pete pigmentare apar nu doar pe față, ci și pe umeri sau pe brațe, pe mâini și pe decolteu, deci pe toate zonele expuse la soare.

Soluția? Să adoptăm ritualuri de îngrijire capabile să atenueze petele existente, să uniformizeze tenul și să protejeze pielea de hiperpigmentare.", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel