Data publicării:

Afecțiunea gravă care cauzează țiuituri ale urechilor. Dr. Grămescu (SANADOR): Se întâmplă progresiv. Sunt mai multe semne discrete / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @krakenimages.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @krakenimages.com

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre cauzele durerilor de cap și ale țiuiturilor urechilor. 

Dr. Ovidiu Grămescu a explicat că migrena este caracterizată de o durere pulsatilă pe o jumătate a capului, frecvent moștenită, în special la femei. Aceasta poate fi influențată de tensiunea scăzută și problemele biliare, adesea fiind o afecțiune funcțională mai degrabă decât o problemă riscantă, deși poate fi deranjantă pe termen lung.

În contrast, cefaleea poate avea multiple cauze. Dr. Grămescu a subliniat că nu orice durere de cap indică o problemă tumorală, amintind că au existat cazuri în care o simplă cefalee a fost singurul simptom. Recomandarea sa a fost de a investiga cu un tomograf doar în cazul în care simptomele persistă.

„Durerea de cap, cefaleea, e diferită de migrenă. Oamenii obișnuiți tind să le pună la un loc.”, a spus  Val Vâlcu. 

Migrena e o hemicranie, adică pe jumătate de cap, cu efect pulsatil. Poate să fie moștenită de obicei la femei, moștenită pe cale maternă, dar și la bărbați apare. De obicei apare la femeile care au tensiunea mică și au și probleme cu bila. Au gust amar, au tensiune mai mică. Ce se întâmplă aici? E o chestie funcțională. Nu e nimic riscant, numai că e sâcâitor în timp.

Cefaleea poate să apară din 1001 de motive: pe fond de hipertensiune, că ești suprasolicitat fizic, psihic, că te-ai certat cu soția, că s-a uitat unul urat la tine. Atunci te doare capul. Acum, nu orice durere de cap înseamnă că e tumoră. Au fost și cazuri când aveau doar o cefalee. Atât. Dacă persistă mai mult, fă un tomograf și vedem! Acum, dacă toți facem tomograf când ne doare capul, iar nu e sănătos.”,  a spus dr. Ovidiu Grămescu. 

 

3. Dr. Ovidiu... (ovidiu-gramescu_59268200.jpg)

. Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR), la DC News și DC Medical

 

Țiuiturile urechilor pot fi cauzate și de o tumoră cerebrală

Dr. Ovidiu Grămescu a explicat că țiuiturile urechilor pot fi cauzate și de o tumoră cerebrală. Potrivit acestuia, un neurinom de acustic poate provoca simptome progresive cum ar fi deteriorarea auzului, amețeli și deviații către o anumită parte. În cazul în care tumora este dezvoltată pe partea dreaptă, simptomele pot fi mai evidente în partea respectivă a corpului. Dr. Grămescu a menționat că sunt semne neurologice discrete care pot fi detectate prin examinare și prin efectuarea unui RMN cu substanță de contrast, care poate evidenția prezența unui mic neurinom.

„Țiuiturile pot fi cauzate și de o tumoră cerebrală.”, a spus Val Vâlcu. 

„Poate să fie neurinomul de acustic. Vezi că nu prea mai auzi bine la telefon. Se întâmplă ceva progresiv, că nu e dintr-o dată. Apare ceva, ai amețeli, ai laterodeviații către partea respectivă. Dacă e pe dreapta dezvoltat, se duce puțin către dreapta. Sunt mai multe semne neurologice discrete, dar dacă știi ce să urmărești te prinzi care e treaba acolo și faci RMN cu substanță de contrast. Se vede că e un mic neurinom în meatul acustic.", a spus dr. Ovidiu Grămescu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel