Afaceriști români din "Panama Papers", roluri cheie la DNA
Scandalul economic mondial "Panama Papers", izbucnit după scurgerea de documente din Mossack Fonseca vizează și nume grele din România.
Buzăianu
Unul dintre numele din documentele scurse din presă este al lui Dragoș Buzăianu (26 de ani), nepotul magnatului energiei, Bogdan Buzăianu. El și-a luat în 2014 rezidență în Republica Panama, unde a înființat o societate anonimă "BP INVESTMENT GROUP S.A, prin Brico Law Firm cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător, conform Registro Publico de Panama", scrie Sorina Matei, pe blogul său. Jurnalista mai scrie că parteneterii lui Buzăianu sunt "avocatul Roy Darius Maybud şi Digna Perez Martinez, ultima fiind implicată în alte 830 de societăţi anonime de tip offshore tot în Republica Panama". Înainte să-și fondeze firma din Panama, Dragoș Buzăianu și-a fondat în parteneriat o companie în București pentru comercializarea de branduri elvețiene de tutun, țigări de foi și trabucuri. "Bogdan Buzăianu este un vechi client al societăţilor anonime în Republica Panama, în trecut persoane de tip proxy ca Raul Garrido Garibaldo sau societăţi anonime proxy uriaşe, gen Kuzniecky & Co, folosite de acelaşi Buzăianu, au fost utilizate şi de libanezul condamnat Said Baaklini, Sorin Ovidiu Vîntu sau Cristian Borcea", precizează Sorina Matei. Bogdan Buzăianu avea în 2012 o avere estimată la câteva sute de milioane de euro. El este fondator Energy Holding. Totodată, Bogdan Buzăianu este unul dintre denunțătorii deputatei Elena Udrea, într-un dosar instrumentat de DNA. Firma Energy Holding apare alături de alte firme în rechizitoriile Hidroelectrica intrumentate de DIICOT. În 11 decembrie 2013, DNA a constatat că există indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în raport cu Bogdan Nicolae Buzăianu.
Dragoș Dobrescu
Un alt nume din documentele din Panama este al lui Dragoș Dobrescu. El are cinci afaceri în Panama.
"Pe 9 Septembrie 2007, Dragoş Dobrescu a înfiinţat societatea anonimă HOLBORN TRADING INC., pe care a prezidat-o în calitate de Director- Preşedinte, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător. Alături de Dragoş Dobrescu în societatea anonimă au mai fost Vielka Toribio de Urena şi Alvaro Barria, ambii prezenţi în alte 870 de companii anonime cu jurisdicţie Republica Panama, conform Registro Publico de Panama. Cinci ani mai târziu, pe 17 Iulie 2012, Dragoş Dobrescu se retrage fără explicaţii din societatea anonimă HOLBORN TRADING INC şi îi predă societate şi funcţia de Director- Preşedinte lui Heriberto Ortega, alt proxy din Republica Panama ce are pe numele său nu mai puţin de peste 3000 de societăţi anonime. Toate tranzacţiile sunt făcute prin societatea de avocatură BALLARD & BALLARD. Dragoş Dobrescu este unul dintre liderii "grupului Monaco" şi finanţator, avea în 2012 o avere evaluată la 150 de milioane de euro şi principalul său obiect de activitate este piaţa imobiliară şi nu numai. Este un personaj retras, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu la DNA dar şi suspect în cazul celebrei dispariţii a lui Codruţ Marta", scrie Sorina Matei.
Iosif Constantin Drăgan
Jurnalista scrie și despre Iosif Constantin Drăgan: "Cel mai bogat român, Iosif Constantin Drăgan, a deţinut şi el o societate anonimă în Republica Panama. Înfiinţată în 1980, compania offshore DECIO FINANCIERA INVERSIONISTA S.A, l-a avut ani la rândul pe Iosif Constantin Drăgan unic preşedinte şi pe soţia sa Daniela Veronica Guşă Drăgan vicepreşedinte executiv şi trezorier, conform Registro Publico de Panama. Societatea anonimă a avut un capital social de 100.000 de dolari americani, a avut acţiuni înregistrate şi la purtător iar în pe 17 Martie 2006, Daniela Veronica Guşă Drăgan preia societatea anonimă FINANCIERA INVERSIONISTA S.A din Republica Panama iar în mai puţin de doi ani o dizolvă. După ceva timp, societatea anonimă FINANCIERA INVERSIONISTA S.A este preluată sub acelaşi nume de proxyul Francisco Ramon de Aguilar Alvarado. Iosif Constantin Drăgan a decedat în August 2008 şi era stabilit de mulţi ani în Italia. În 2006, averea lui Iosif Constantin Drăgan a urcat pe primul loc în România, fiind estimată de Revista Capital la 1,6 miliarde de dolari, principalul domeniu de activitate fiind distribuţia de gaz petrolier lichefiat din Sud Estul Europei. După decesul său, averea a revenit soţiei sale, Daniela Veronica Guşă Drăgan, unica fiică a generalului Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei până în 1989. În 2013, averea estimată a familiei Drăgan era între 500 şi 700 de milioane de euro, principalul domeniu de activitate rămânând distribuţia GPL dar şi energia, tipografiile sau afacerile imobiliare".
Carol Viorel Dichiu
"Un alt om de afaceri român care şi-a adăpostit afacerile în Republica Panama este şi afaceristul constănţeanul Carol Viorel Dichiu. Pe 7 Noiembrie 2007 el a înfiinţat în Republica Panama societatea anonimă EAST SHIP MANAGEMENT INC, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător, conform Registro Publico de Panama. În societatea anonimă înregistrată prin societatea de avocatură Notaria Cuarta Del Circuito în Republica Panama, Carol Viorel Dichiu este preşedinte şi este asociat cu Lilia Judith Tovar de Leon şi Delia Jose de Leon Mela, alte două persoane care ocupă poziţiile de vicepreşedinte şi trezorier, implicate şi ele în mai multe societăţi şi jurisdicţii de tip offshore. Carol Viorel Dichiu este unul dintre cei mai mari afacerişti care s-au impus în domeniul recuperării deşeurilor metalice, implicat în mai multe afaceri cu fier vechi din Portul Constanţa şi este martor într-unul din dosarele DNA pe numele fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre", mai scrie Sorina Matei.
Şi omul de afaceri Ion Ţiriac, fiul său, Ion Alexandru Ţiriac dar şi sora omului de afaceri, Rodica Ţiriac au deţinut societăţi de tip offshore în Republica Panama, dar şi le-au radiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News