Aerul de la metrou distruge ADN-ul și este cancerigen
De cele mai multe ori suntem tentați să alegem metroul ca o alternativă a traficului aglomerat. Studiile arată că este o alegere greșită, una care ne pune în pericol sănătatea. Aerul de la metrou a atras, în ultima perioadă, atenția mai multor experți.
În aprilie, Matt Loxham, de la Universitatea Southampton, explica: "Am studiat praful ultrafin dintr-o staţie de metrou din Europa. În mod normal, praful ultrafin este alcătuit din materie inertă, a cărei compoziţie chimică nu prezintă un risc asupra sănătăţii umane. Totuşi, în staţia studiată de noi, praful ultrafin a fost cel puţin la fel de bogat în metale precum particulele mari de praf. Aceste particule mici de praf au potenţialul de a penetra mult mai uşor plămânii şi corpul, lucrul care creşte riscul de îmbolnăvire", scrie descopera.ro. Particulele ultrafine se pot infiltra în stratul superior al ţesutului pulmonar şi pot intra în fluxul sanguin de unde pot ajunge în creier, rinichi sau ficat.
Distruge ADN-ul și este cancerigen
Un nou studiu realizat de Hanna Karlsson, cercetător la Institutul suedez Karolinska, arată că aerul din subteranul bucureştean depăşeşte de opt ori maxima admisibilă a noxelor, din cauza gurilor de aerisire proiectate prost. Hanna Karlsson a arătat că aerul din metrou distruge ADN-ul uman și sporește riscul apariţiei unor afecţiuni canceroase.
"Încă din faza de proiectare aşa s-au gândit atunci gurile de aerisire, dar nici nu s-au făcut demersurile şi nici nu s-au alocat sumele necesare ca să schimbăm gurile de aerisire", a spus Ion Rădoi, preşedintele Sidicatelor de la Metrou şi al Federaţiei ATU România, scrie b365.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News