Aeroporturile Arad-Timișoara: Fuziune controversată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, susţine că, în eventualitatea în care Aeroportul Arad va fuziona cu cel din Timişoara, din punct de vedere instituţional, va fi administrat de Ministerul Transporturilor. Cionca contrazice astfel afirmaţia consilierilor judeţeni PSD şi ALDE, care susţin că aceasta ar însemna, de fapt, cedarea aeroportului arădean Timişoarei

Conducerea CJ Arad a prezentat demersurile care au fost făcute pentru găsirea unei soluţii în vederea rentabilizării Aeroportului Internaţional Arad, principala realizare, de la începerea mandatului actualei conduceri, fiind reintroducerea instituţiei aeroportuare în Masterplanul General de Transport. 

Prin acest demers ne-am deschis oportunitatea de a accesa fonduri europene în valoare de 27 de milioane de euro, pe care le vom folosi pentru dotarea şi modernizarea aeroportului, spus, la rândul său, vicepreşedintele CJ Arad, Claudia Boghicevici. 

Aceasta a precizat că banii care vor veni la aeroport pe această cale vor putea fi folosiţi pentru lucrări de modernizare a pistei de decolare-aterizare, pentru asigurarea compatibilităţii cu căile de rulare şi platformă, pentru a asigura infrastructura, echipamentele şi utilajele de asistenţă a navigaţiei. Din aceleaşi fonduri se va putea asigura conectivitatea aeroportului conform cerinţelor Masterplanului, toate aceste investiţii fiind necesare pentru menţinerea acestuia la parametrii normali de funcţionare. 

Demers inițiat în 2013

Conform conducerii CJ Arad, pentru ca aeroportul să fie funcţional şi să poată atrage noi curse aeriene a fost necesară modernizarea terminalului de pasageri, respectiv transformarea Terminalului Cargo într-unul de pasageri, un demers iniţiat în 2013 şi finalizat în 2016. 

Actualmente, Aeroportul Arad generează cheltuieli de exploatare de aproximativ 2,6 milioane de lei pe an, dar în ciuda eforturilor făcute de CJ Arad, nicio companie aeriană nu s-a arătat deocamdată interesată să-l folosească pentru operarea de zboruri. Dacă aeroportul ar fi preluat de MT, aceste cheltuieli ar fi suportate din bugetul acestuia şi, astfel, s-ar putea face o economie substanţială la judeţ. În plus, un parteneriat cu MT ar deschide oportunităţi multiple pentru aducerea la Arad a unor operatori aerieni, a mai susţinut conducerea CJ Arad.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel