Data actualizării:
Data publicării:

Aeroportul Malpensa din Milano a fost oficial redenumit după Silvio Berlusconi

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Aeroportul Milano Malpensa a fost oficial redenumit după fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, o figură controversată în istoria țării. Opoziția și-a exprimat nemulțumirea față de decizie, susținând că aceasta încalcă legea.

Numele complet al aeroportului este acum Aeroportul Internațional Milano Malpensa — Silvio Berlusconi, efectiv imediat, potrivit unei declarații emise joi de Ministerul Italian al Transporturilor.

Criticii acestei decizii au condamnat onoarea acordată defunctului politician populist, care a decedat în iunie anul trecut, la vârsta de 86 de ani. Conform legii italiene, un loc public — fie el o stradă, o piață sau un aeroport — nu poate fi numit după o persoană mai devreme de 10 ani de la decesul acesteia.

Partidul Democrat a prezentat o petiție Ministrului Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, pentru a „clarifica ce procedură a fost urmată pentru redenumirea aeroportului Malpensa după Silvio Berlusconi și care sunt motivele pentru care procedura prevăzută de lege nu a fost respectată”.

Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Lega și unul dintre aliații politici ai lui Berlusconi, a anunțat decizia marți, spunând că oficialii din regiunea Lombardia — unde se află aeroportul — au solicitat schimbarea în urmă cu aproximativ un an, solicitare care a fost acceptată de consiliul de administrație al Autorității Naționale de Aviație Civilă (ENAC) săptămâna trecută.

El a confirmat decizia joi, postând pe X că mutarea a fost „o mare plăcere (în onoarea) unui mare italian”.

Mișcarea 5 Stele a condamnat, de asemenea, decizia, numind Italia „o republică bananieră”.

"(Este) o republică în care dacă fraudezi autoritățile fiscale și ești condamnat definitiv, odată ce ai decedat, vor numi chiar și un aeroport internațional după tine”, a spus partidul într-o declarație.

Aeroportul Malpensa se clasează pe locul 9 mondial și pe locul 6 în Europa în ceea ce privește numărul de țări deservite cu zboruri directe regulate. Doar în 2022, a gestionat 21,3 milioane de pasageri, fiind al 23-lea cel mai aglomerat aeroport din Europa și al 2-lea din Italia, după Aeroportul Roma Fiumicino. De asemenea, este lider în Italia pentru transportul de marfă și cargo, gestionând anual 721.254 de tone de marfă internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel