Aer irespirabil în Cluj. ”Am simțit, prin mască, un cocktail de substanțe toxice”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sute de tone de gunoaie au ajuns în România în ultimele zile. Acest fapt ar putea accentua criza gunoaielor stocate în rampa orașului Cluj, care emană un miros care îți taie respirația.

Poliția de Frontieră a anunțat astăzi că aproximativ 150 de tone de deşeuri de tip şpan au fost descoperite la P.T.F. Vama Veche și alte 23 de tone, la P.T.F. Călărași. S-au descoperit, în cinci autocamioane sosite din Bulgaria, aproximativ 150 de tone de deșeuri tip şpan neconforme. Mai mult, în urmă cu două zile, Poliția de Frontieră a efectuat un control asupra unui automarfar condus de un cetățean bulgar, în urma căruia s-au descoperit 23.780 de kilograme deșeuri din șpan fier.

De asemenea, mai multe deșeuri din Africa se îndreaptă spre România, a anunțat Antena 3. Astfel, numeroase țări trimit câteva containere în primă fază, iar ulterior, dacă nu sunt probleme, continuă să trimită și alte containere cu deșeuri neconforme. La emisiunea Decisiv de la Antena 3, jurnalista Cătălina Porumbel a punctat țările din care vin deșeuri spre România: „Canada, Norvegia, Marea Britanie, Germania, Slovenia, Portugalia și atenție, Togo.“ Pe acest fond, s-a iscat o dezbatere publică privind o legislație care să limiteze importul de deșeuri în România, care ajunge, încet, dar sigur, groapa de gunoi a lumii.

Aerul toxic din Cluj-Napoca, emanat de la groapa de gunoi 'ecologizată' și 'închisă'

Cluj-Napoca este unul dintre orașele din țară care se confruntă de ani de zile cu o criză a gunoaielor, calitatea aerului fiind serios afectată, deși versiunea oficială spune altceva. De cel puțin 8 ani am urmărit și documentat îndeaproape acest subiect toxic care otrăvește viața clujenilor. Deșeuri controversate stocate și incinerate în groapa de gunoi a orașului, denumită Pata Rât, ajunsă celebră în România, dar și în străinătate, emană un miros irespirabil, toxic, care se simte uneori, în zilele de vară, în toate cartierele din oraș.

Astăzi, aflându-mă în zona aeroportului, mi s-a confirmat, din nou, din cel puțin trei surse, care au dorit să rămână anonime, că mirosul vine de la groapa de gunoi. Un polițist, un angajat de securitate de la o firmă din proximitate, dar și un taximetrist au declarat că 'Da, mirosul survine sigur de la groapa de gunoi.' Unul dintre ei a punctat: 'Este inadmisibil! Cum poate să miroasă într-un asemenea hal și nimeni să nu facă nimic? Este un atentat la sănătatea noastră!' Țin să precizez următorul fapt: Chiar și cu masca de protecție, pe nas și pe gură, am simțit cocktailul de substanțe toxice din aer.

VEZI ȘI Orașul din România cu trafic ”mai” paralizat ca Bucureștiul / FOTO

Versiunea administrației județene despre 'bomba ecologică din aer', contrazisă de realitatea irespirabilă

'Toate rampele de deşeuri neconforme din judeţul Cluj sunt închise şi ecologizate. Având în vedere finalizarea lucrărilor de închidere a ultimei rampe neconforme din judeţ – Câmpia Turzii, aceasta aflându-se în procedură tehnică de recepţie, Consiliul Judeţean Cluj reiterează că, în acest moment, toate rampele istorice neconforme de deşeuri din judeţul Cluj, respectiv cele de la Huedin, Gherla, Turda, Dej (Cetan), Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca (Pata Rât) sunt închise şi ecologizate! (...) Dorim să subliniem cu acest prilej că depozitul de deşeuri de la Pata Rât nu reprezintă obiectul unei proceduri de infringement, acesta fiind închis şi ecologizat încă de la finele anului 2019!

Ba mai mult, la momentul actual, niciun depozit din cele enumerate mai sus nu mai poluează, fapt confirmat atât de inspecţiile realizate la faţa locului de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, cât şi de inexistenţa vreunei amenzi emise în acest sens Consiliului Judeţean Cluj.', se lăuda Consiliul Județean Cluj, în data de 19 ianuarie 2020.

VEZI ȘI Clujul, 'capitala lalelelor'. Explozie de flori și de culoare pe străzi / Galerie foto

Și atunci întrebarea de pe buzele oricărui clujean și turist care aterizează în Cluj, pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu', aflat în apropierea rampei de deşeuri, 'închisă' şi 'ecologizată', este: De unde este emanat acest miros irespirabil, toxic, o adevărată bombă ecologică pentru sănătatea clujenilor?! Intensitatea și toxicitatea acestuia a ajuns să fie recunoscută olfactiv de aproape fiecare clujean care trece prin zonă...

VEZI ȘI Val Vâlcu: Vă dau eu o bombă. Locul de unde vin munți de gunoaie în România

VEZI ȘI Peste 170 de tone de deșeuri din Bulgaria, descoperite la Vama Veche și Călărași - GALERIE FOTO

VEZI ȘI Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu: România este plină de gunoaie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel