Data publicării:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Emmanuel Macron vrea să acţioneze împotriva 'deturnării' dreptului de azil

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, într-un discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), că dreptul de azil 'va dispărea' dacă nu se vor lua măsuri împotriva 'eludării' sau chiar 'deturnării sale', relatează AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

În discursul său de la Strasbourg, preşedintele francez a subliniat încă o dată necesitatea de reformare a 'gestionării fluxurilor migratorii' şi a 'protecţiei dreptului de azil'. 'Dacă nu avem curajul să privim în faţă apelul la stăpânirea (fluxurilor) exprimat de cetăţenii noştri, dacă nu avem luciditatea de a vedea că, în multe cazuri, cererea de azil vine din ţări profund sigure (...) şi că astăzi cererea de azil face obiectul, în mod evident, al unei eludări, dacă nu al unei deturnări, nu am fi lucizi', a declarat Macron.

Preşedintele francez a avertizat că, 'dacă lăsăm dreptul de azil să devină obiect de deturnare, de trafic, el va dispărea'. 'Nu democraţii sunt cei care îl vor face să dispară, ci autoritarii aleşi de popoare cărora le va fi teamă şi care vor spune că oamenii aceştia nu sunt serioşi şi nu ne mai protejează de nimic', a adăugat el. Macron s-a referit la dreptul de azil ca la 'unul din drepturile noastre dobândite cele mai fundamentale', care 'face parte din ceea ce suntem şi a fost inventat pe acest continent'.

Potrivit OCDE, Franţa s-a situat în 2018 pe locul patru în ce priveşte numărul cererilor de azil (aproape 110.000), imediat după Turcia (116.000) şi Germania (162.000). Însă, în timp ce în Germania numărul cererilor este în scădere, în Franţa el a crescut în 2018 pentru a doilea an consecutiv, cu 20%, în condiţiile în care numeroase dosare depuse de cetăţeni albanezi şi georgieni sunt considerate de autorităţi ca nefondate în mare măsură. Preşedintele Macron a relansat recent dezbaterea referitoare la imigraţie, cerând ca această problemă 'să fie privită în faţă', dat fiind că 'Franţa nu poate să primească pe toată lumea dacă vrea să primească bine'. O dezbatere parlamentară pe tema imigraţiei urmează să aibă loc săptămâna viitoare în această ţară.

În discursul de la APCE, Macron a insistat din nou asupra necesităţii unor măsuri la nivel european, mai ales în ce priveşte protejarea frontierelor şi repartizarea migranţilor. El a afirmat că nu trebuie 'cedat presiunii' Turciei, în contextul în care a crescut numărului migranţilor sosiţi pe insulele elene. 'Există o muncă de făcut cu Turcia' pentru ca acordul încheiat de Uniunea Europeană cu Ankara în 2016 să fie respectate, a indicat Macron. Guvernul Greciei şi-a anunţat luni intenţia a retrimite în Turcia în jur de 10.000 de migranţi până la finele lui 2020, aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel