Data publicării:

Adrian Vasilescu: De ce urcă ROBOR într-un ritm alert. Legătură cu EURO

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Adrian Vasilescu, despre atacurile la BNR: Scop ascuns
Adrian Vasilescu, despre atacurile la BNR: Scop ascuns

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a explicat de ce a crescut ROBOR spectaculos și legătura cu creșterea euro. 

Adrian Vasilescu a subliniat că este un deficit de patru miliarde de euro, pe care nu-l acoperă nici fondurile europene și nici investițiile străine pentru că și unele și altele sunt puține. Astfel, deficitul se încearcă a fost acoperit de cursul de schimb. El a atenționat că de obicei cursul de schimb reacționează la deficitele din balanța de plăți și încearcă să acopere deficitul prin deprecierea monedei naționale. 

”Ne uităm în balanță și vedem că avem creștere de servicii, investiții de servicii și mișcarea serviciilor, cu patru sau chiar cinci miliarde de euro. E foarte important aceasta. Dar vine deficitul de balanță de bunuri și mănâncă acest excedent și mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Deci, mănâncă tot excedentul care vine din balanța serviciilor și mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Fondurile europene sunt mai puține și nu pot să acopere, investițiile străine sunt mai puține și nu pot să acopere și problema pentru noi la această oră este: acest deficit cine îl acoperă? Îl acoperă cursul de schimb, că întotdeauna există un plătitor de serviciu și, la ora aceasta, plătitorul de serviciu este cursul de schimb, care s-a dus la peste 4,6 lei pentru un euro și acoperă ROBOR-ul, care urcă spectaculos”, a spus Adrian Vasilescu, la o conferință de specialitate.

Acesta a subliniat că în momentul în care apar deficite în balanța de plăți întotdeauna trebuie să ne uităm la cursul de schimb, pentru că de obicei reacționează la deficitele din balanța de plăți și încearcă, prin deprecierea monedei naționale, să acopere deficitul.

BNR încearcă să calmeze piața

”Banca Națională stă și ea aici pe piață și încearcă să calmeze piața. Să calmeze, acesta este cuvântul, nu să o răstoarne, pentru că nicio bancă centrală din lume nu împinge cursul, folosind instrumentele pe care le are la dispoziție, până acolo încât să joace împotriva naturii evenimentelor din economie”, a precizat reprezentantul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel