Data publicării:
Adrian Vasilescu, BNR: Ne așteaptă o iarnă grea. Arma prin care lucrează Banca Națională a României
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat ce ne așteaptă la iarnă.
Consilierul guvernatorului BNR avertizează că urmează o iarnă grea, dar spune că românii sunt obișnuiți cu perioade economice dure și crize economice mult mai mari decât actuala creștere a inflației. Adrian Vasilescu a dat drept exemplu anii ’90, atunci când România a înregistrat valori record ale inflației, care au ajuns până la 300%.
Adrian Vasilescu: Ne așteaptă o iarnă grea
"Ne așteaptă o iarnă grea, dar noi, românii, am trecut, de-a lungul anilor, prin vremuri mult mai grele. Trebuie, totuși, să vedem analiza corectă a acestei situații economice. Statele Unite ale Americii și Vestul Europei vorbesc de o inflație cum nu a mai fost de 40 de ani. În schimb, noi, în România, vorbim de inflații uriașe care au tot fost, în ultimii ani.
Am avut inflații și de 300%, dacă ne aducem aminte, în anul 1993 sau de 150%- cea din anul 1997. Acum, avem inflație de 13%. Nu suntem în fața unei noutăți. BNR face ce fac și alte bănci centrale precum Rezerva Federală a SUA sau Banca Centrală Europeană ori Banca Japoniei. Această inflație este una de import. 80% din ea vine din import, iar 20% vine din confuzia creată de liberalizarea prețurilor pe piața de energie din România. Fiecare țară face cât o lasă bugetul să facă. Inflația nu se importă că vrem noi, ci este un flagel care a ocupat lumea, iar ea a venit peste noi, indiferent de că vrem noi sau nu.
Dobânda de politică monetară, arma prin care lucrează Banca Națională a României
Dacă BNR va subvenționa inflația, atunci va veni DNA peste noi. Nu există nicio lege în România care să dea voie BNR să subvenționeze ceva. Iar băncile de stat au și ele anumite reguli, nu sunt de capul lor.
Din 2021, arma prin care lucrează Banca Națională a României este dobânda de politică monetară. Anul acesta BNR a ridicat de 6 ori această dobânda și cred că a stopat o creștere a inflației ce ar fi putut ajunge la 30%. Referitor la utilizarea rezervei BNR, aceasta este condiționată de lege, nu se poate atinge nimeni din țara asta, conform legii", a declarat Adrian Vasilescu în emisiunea "Realitatea Zilei" de la Realitatea Plus.
Dolarul, la un nivel istoric. Ce înseamnă pentru România. Mircea Coșea: Va influenţa tot ce mişcă în România
Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă că dolarul va continua să crească în următoarea perioadă, şi lansează un avertisment cu privire la situaţia economiei româneşti.
”După părerea mea, va mai continua această creștere (a dolarului - n.r.), nu într-un ritm atât de abrupt, însă, tot ceea ce se întâmplă acum în lume arată că actorul principal al lumii din punct de vedere economic, politic, poate și militar, sunt Statele Unite ale Americii. Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Ceea ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina este foarte clar, este posibilă o victorie a Ucrainei, Rusia își va alipi teritoriile. În partea cealaltă, China a renunțat la presiunea asupra Taiwanului, pentru că a realizat că nu are forța necesară. Deci dolarul este o expresie pe plan general a ceea ce înseamnă astăzi SUA. Pentru cât timp? Asta nu știm. Dar, deocamdată, asta este situația, iar principalul perdant este Europa. Uniunea Europeană își pierde din ce în ce mai mult importanța și puterea economică și ajunge într-un prag de recesiune care este aproape foarte greu de evitat. Nu a rezolvat problema energiei, iar din punct de vedere politic există o instabilitate extremă, mai ales după ce s-a întâmplat în Italia”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News