Interviu. Adrian Severin despre Sunday Times: Este o mistificare foarte costisitoare a unui ziar de scandal, antieuropean
Europarlamentarul Adrian Severin a căzut în cursa întinsă de The Sunday Times cu ”ajutorul” unor colegi din Parlamentul European și a unor funcționari de la ambasada României în Londra. Din informațiile noastre, Severin și-a întrebat colegii britanici despre firma ”Taylor&Jones” și despre prevederile regulamentare privind activitatea de consultanță. De asemenea, ar fi cerut lămuriri la ambasada noastră în capitala Marii Britanii.
Colegii săi au spus că nu sunt probleme cu activitatea de consultanță, dacă este precizată în declarația de interese. Nimeni nu s-a referit critic la firma britanică. de fapt, aceasta nu exista. Adrian Severin a refuzat să discute despre colegii sau funcționarii care l-au indus în eroare, dar ne-a declarat că acțiunea celor de la Sunday Times este o mistificare a unui ziar de scandal, care și-a făcut un titlu de glorie din politica anti-europeană, având și interese speciale de a lovi într-un parlamentar cu o activitate importantă în construcția europeană.
-Cum au reușit jurnaliștii să facă această mistificare?
-În decembrie, acest ziar și-a trimis doi redactori, care s-au pretins directori de public affairs la firma ”Taylor&Jones”. Ei mi-au oferit un contract de membru în Consiliul de consultanți ai comapaniei. Există la marile firme consilii de consultanți internaționali, formate din personalități publice chemate pentru a face analize asupra tendințelor politice, sociale și economice pe teme de actualitate. Cum ar fi cele legate de evoluția UE, legile din domeniu, instituțiile...Asemenea discuții și analize pot să orienteze strategia firmei respective, îi permit să înțeleagă tendințele și să se poziționeze. Contractul pe care l-am negociat pe baza contractului oferit prevedea strict furnizarea de opinii și sfaturi. Am menționat în contract că datele ce le primesc în calitate de europarlamentar nu le voi pune la dispoziția lor și statutul meu va fi strict de consultant, nu de angajat sau furnizor etc. Se excludea inclusiv ipoteza că eu voi depune amendamente în numele sau interesul firmei respective.
-Au încercat?
-Ulterior, au cerut într-un caz concret să-i sprijin și au precizat că doresc un amendament la o lege,amendament care să ceară consultarea tuturor părților implicate. Doreau o dezbatere...Nu sunt convins că amendamentul ar fi fost ilegal, dar nu intra în cadrul contractului. Nu am depus niciun amendament! Le-am oferit sfaturi în legătură cu problema respectivă, conform contractului.
-Ați verificat dacă firma e serioasă?
-Am întrebat, toți au dat referințe bune...ca să aflu că nu există.
-Cine a dat referințe?
-Nu are rost să discutăm, nu vreau să comentez. Așa zisa firmă avea site web, fax, erau plătiți doi oameni care răspundeau permanent la telefoane. Au venit cu cărți de vizită, cu adrese de corespondență. Au creat, cu destule cheltuieli, imaginea că aceasta e o firmă onorabilă, care funcționează. S-au grăbit, însă, cu publicarea atacului, n-au așteptat să public declarația de interese. Motivul? Știau că o să fac declarația, că o să trec contractul acolo. Dacă se va face o anchetă se va vedea că toptul este în regulă. Eu le arăt contractul, care respectă prevederile regulamentelor și este legal. Este o activitate permisă de lege, practicată în occident, cu respectarea tuturor normelor. Speculațiile tabloidelor din Marea Britanie sunt, cum spuneam, parte a politicii lor editoriale antieuropene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News