Data actualizării:
Data publicării:

Adrian Năstase, zece concluzii după alegerile prezidențiale 2014, tur întâi

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul său , zece concluzii în urma primului tur de alegeri prezidențiale 2014. 

Iohannis, un mare eșec

Adrian Năstase remarcă "cea mai mare diferență între primii doi candidați de după 1992 încoace, deci de peste 20 de ani. Un milion de voturi, peste 10 procente – aceste cifre înseamnă foarte mult pentru forța candidatului de pe locul 2". Fostul premier subliniază că dacă pentru PSD scorul este unul relativ normal, pentru candidatul de pe locul doi "este un mare eșec". 

Premieră pentru PSD

Fostul premier scrie și despre premiera marcată de Victor Ponta. Pentru prima oară, un PSD-ist a câștigat alegerile prezidențiale 2014, în primul tur, din Republica Moldova. Argumentează scorul decent prin faptul că "acțiunile Guvernului pentru susținerea Republicii Moldova au produs rezultate, iar moldovenii chiar simt efectele. În perspectiva integrării Moldovei în UE, acest vot este unul foarte important". 

Deși "minoritatea agitată" de pe Facebook a transmis altceva, Adrian Năstase susține că Victor Ponta a fost votat de aproape jumătate din tinerii care au votat pentru primii doi candidați, ceea ce "combate major că tinerii nu voteaza pentru candidații PSD". 

"Stânga este o opțiune pentru categoriile educate din România", notează Adrian Năstase. Fostul premier subliniază că PSD a avut peste 1 milion de voturi în plus față de Klaus Iohannis, deși la vot au ieșit mai mult intelectualii (70% din cei cu studii superioare) și cei din urban, ceea ce distruge anumite stereotipuri. 

Macovei, sancționată

"Oamenii au dat o sancțiune importantă unor personaje ca Monica Macovei. Locul 5 este puțin, foarte puțin pentru pretențiile sale. După o campanie agresivă, mincinoasă și jignitoare, după isterii nedemne împotriva celor care votează altfel decât ei, dupa mesaje de-a dreptul fasciste – iată că, totuși, votul arată că înțelepciunea românilor a prevalat. Un astfel de candidat nu poate fi decât în afara topurilor, iar cei care cred ca un astfel de om politic poate avea un viitor cred că se înșeală", a notat Adrian Năstase. 

Cozmin Gușă: Klaus Iohannis, greșeală fatală. M-aș fi atârnat cu disperare

Numărul oamenilor care au ieșit la vot a fost apropiat de cel din 2009, deși competiția a fost "marcată de diversiuni fără legătură cu dezbaterea prezidențială". 

Isteria fraudării alegerilor

Adrian Năstase mai scrie că "isteria legată de fraudarea alegerilor este o temă reîncălzită din trecut. Și în 2004 s-a vorbit de furtul voturilor cu softul. Atunci, chiar Traian Băsescu a obtinut un avantaj incorect agitând fără nici un fel de bază (cum s-a dovedit) acuzații despre fraude".

Fostul premier subliniază că o televiziune de știri a lansat, sâmbătă, teza fraudării, în ciuda dovezilor că anul acesta au fost mai puține fraude și mai multe secții de vot. "Dar, mai ales, au fost mai mulți votanți decat în trecut în diaspora. Sigur, erorile de organizare trebuie rezolvate pentru turul al doilea", a mai scris fostul premier. 

O hartă, două Românii egal consecvență la vot

În ceea ce privește voturile împărțite în țară, Adrian Năstase scrie că România arată similar cu ce a arătat în trecut: "vot de dreapta mai mult în Ardeal, vot spre stânga mai mult în Regat". El subliniază că nu înseamnă semnul unei diviziuni, ci consecvență în vot. 

"Diferențele dintre Romanii nu sunt geografice – ci sunt de dezvoltare economică. Iar, aici, harta e mult mai subtilă. Nu avem săracii din Regat și bogații din Ardeal. Avem PIB-ul cel mai mare (mai mare, cu mult, și decât în Ardeal) în Bucuresti. La fel, avem orașele mari, care sunt peste tot, nu doar în sunele zone – inclusiv Constanța, Ploiești, Craiova, Iași, pe lângă Cluj, Timișoara sau Brașov. Și avem multe zone sărace, inclusiv în Transilvania – în zona secuilor, în câteva județe cu preponderență rurală. Dacă intrăm în discuții despre cum diferențele de voturi reflectă diferențe de dezvoltare dăm dovada de o lipsă de respect față de români", a mai scris Adrian Năstase. 

Voturile care contează

Fostul premier Adrian Năstase subliniază, că pentru turul doi, vor fi importante atât voturile lui Călin Popescu Tăriceanu, dar și cele ale candidaților cu iz naționalist, precum Corneliu Vadim Tudor și Dan Diaconescu. 

Adrian Năstase a concluzionat că în 2004 când Corneliu Vadim Tudor i-a dat voturile lui Traian Băsescu în turul al doilea a fost considerat bun de cei care acum îl consideră rău pentru că a anunțat că-l sprijinită pe Victor Ponta în turul doi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel