Data actualizării:
Data publicării:

Adrian Năstase, un nou atac la Traian Băsescu

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Adrian Năstase continuă războiul cu Traian Băsescu. Într-o postare pe blogul personal, fostul premier spune că în perioada lui Băsescu la șefia statului s-a pus accentul doar pe servicii de informatii, pe mecanisme de control, pe procurori.

"Inainte si, o vreme, dupa '89, formula magica, mantra mesajului politic era constituita din „drepturile omulul". Nu drepturile economice, sociale si culturale, ci drepturile civile si politice. Ele reprezentau citirea „contractului social" dinspre individ spre stat. Erau evidentiate „drepturile" individului in oglinda cu indatoririle statului. Actiunea occidentala indreptata spre schimbarea regimurilor politice din Europa de Est s-a bazat in mare masura pe acesti mici „virusi" – drepturile omului – pentru a genera implozia regimului comunist. Au trecut anii. Obiectivele par sa se fi schimbat. Drepturile omului par sa fie mai putin importante in ecuatia individ-stat. Acum drepturile statului, respectiv indatoririle individului par mai importante. O citire de la dreapta la stanga. De aceea, noua mantra a devenit „statul de drept". El presupune ordine, disciplina, stabilitate in teritoriile „domesticite". Cu exceptia Ucrainei, unde lucrurile nu au depasit inca faza drepturilor omului. Interesanta schimbare. Evident ca ONG-urile, finantate din exterior, executa noua comanda.

[citeste si]

In Romania, Basescu a operationalizat aceasta modificare in ultimul deceniu. Rezultatul a fost crearea unui sistem cu potential periculos. S-a pus accentul doar pe servicii de informatii, pe mecanisme de control, pe procurori. Prea putin pe formule de constructie. Acum, Basescu lacrimeaza cand vorbeste de acest sistem. Sistemul are insa propria sa logica, bazata pe competitie inter-agentii. Existau, recent, comentarii laudative la adresa faptului ca procurorii nu mai pot folosi inregistrari din partea SRI, in urma unei decizii CCR. Ceea ce nu s-a inteles este faptul ca procurorii vor construi propriul sistem de interceptari, realizand o baza de date din care sa extraga in functie de „necesitati". Ma intreb de ani de zile de ce este nevoie de nenumarate autoritati de interceptare si nu se recurge la modelul german – respectiv crearea unei Agentii unice de interceptari, sub autoritatea Parlamentului – agentie la care sa se „aboneze" toti cei care au nevoie de interceptari si sa le obtina pe baza unei solicitari exprese. O astfel de procedura, asociata cu responsabilitatea cererii, ar evita abuzurile si ar scadea costurile. Sigur ca acest lucru nu ar fi posibila decat daca am avea parlament" scrie Adrian Năstase pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel