Adrian Năstase poate renunța la cetățenie peste un DECENIU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Fostul premier Adrian Năstase scrie că se cunoaște mai puțin că pedeapsa sa nu este de doar 4 ani de închisoare, ci se întinde pe nouă ani. I-au fost luate toate drepturile, mai puțin unul, cel de părinte. Când procurorii au mai cerut un spor de un an cu executare, fostul premier a clacat și a spus că este o moarte civilă și are de gând să renunțe la cetățenia română. Însă, o poate solicita abia peste 10 ani. 

9 ani de pedeapsă pentru Adrian Năstase

Adrian Năstase scrie că, în ceea ce-l privește, statul român, stabilind o pedeapsă de 4 ani cu executare, la care DNA a mai cerut, luni, un spor de un an, "mi-a afectat libertatea individulă (art.23) și diverse alte drepturi: libera circulație (art.25); desfășurarea vieții familiale (art.26); dreptul la informație (art.31 – interdicția accesului la internet); libertatea întrunirilor (art.39); dreptul de asociere (art.40); dreptul la grevă (art.43 – cu excepția "refuzului de hrană"); libertatea economică (art.45) etc". 

A subliniat că se cunoaște mai puțin că, pe lângă pedeapsă, "cele două complete de la ICCJ, conduse la judecătorii Livia Stanciu și Ionuț Matei au adăugat și pedepse complementare, pentru încă 5 ani (în total, deci, 9 sau eventual 10 ani, începând cu 2014!)".

Singurele drepturi care i-au mai rămas: părintești

Prin urmare, Adrian Năstase s-a ales cu interdicții din pedepsele complementare, precum: "dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice; dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii". 

"Singurele interdicții care nu mi-au fost stabilite figurau la literele d) și e): drepturile părintești și dreptul de a fi tutore sau curator. În rest...", precizează fostul premier. 

VEZI și: Adrian Năstase se SINUCIDE civil. Ce spun Radu Tudor și Bolcaș. Ciuvică: "Trebuie să se aștepte la ce e mai rău"

De ce poate solicita renunțarea la cetățenie peste 10 ani 

"Ascultând-o, luni, pe reprezentanta DNA care cerea un an de închisoare în plus, m-am gândit că, după 24 de ani de muncă în slujba statului, din conținutul legăturii de cetățenie, mai rămâne pentru mine doar obligația de a plăti contribuțiile financiare (art.56 din capitolul referitor la "îndatoririle fundamentale"). Așa încât de ce v-ar mira faptul că "m-am gândit, la un moment dat, să renunț la cetățenia română"?". 

Oricum, problema cetățeniei române pentru Adrian Năstase se poate aplica peste 10 ani, pentru că așa cum precizează "consultând Legea cetățeniei române (Legea 21/1991) am constatat că se poate aproba renunțarea la cetățenia română doar pentru persoana care "nu este învinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală" (art.27 lit.a). Așa că rediscutăm subiectul ăsta peste 10 ani...".

Exemplele altor țări

În final, Adrian Năstase a scris: "Vreau să vă aduc aminte cum s-a procedat în alte țări atunci când au existat acuzații legate de finanțarea campaniilor electorale – cazurile Kohl, Chirac, dar mai ales Alain Juppé – condamnat la 1 an închisoare cu suspendare și care a putut candida imediat (după ce a ținut câteva luni cursuri în Canada) la postul de primar de Bordeaux iar în toamnă ar putea ajunge președinte al UMP". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel